Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Duális képzés a felsőoktatásban is: Lean Akadémia Miskolcon

Duális képzés a felsőoktatásban is: Lean Akadémia Miskolcon
Infovilág

A Bosch Lean Akadémiának köszönhetően az eddig csak a középfokú oktatásban jellemző duális, vagyis gyakorlatra irányuló képzést kiterjesztik a felsőoktatásra is. A Bosch a gyakorlati képzés kidolgozásában és megvalósításában a lean szakma meghatározó intézményével, a Lean Enterprise Institute Magyarországgal is együttműködik.

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött: létrehozzák a Bosch Lean Akadémiát. Balról: prof. dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanára, prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Max Nitzsche, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatója és Uwe Mang az autóipari gyár gazdasági igazgatója.

 

„# A felsőoktatásra is kiterjeszti a Bosch a duális képzést

„# A Bosch Lean Akadémia a Miskolci Egyetemmel és Lean Enterprise Institute magyarországi szervezetével együttműködésben jön létre

„# Kezdődik a gyakorlatorientált lean menedzsment szakirány a Miskolci Egyetemen

A lean egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait. A lean-vállalat elsősorban az alapján alakítja ki tevékenységeit, hogy a vevő számára mi az érték. A lean, mint módszer legfőképpen az iparban, azon belül is az autóiparban terjedt el, és van ma is terjedőben. Ebben a folyamatban a Bosch évek óta vesz részt, a most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatók is már ezzel a korszerű lean-tudással felvértezve lépjenek ki az egyetemről.

„A Bosch régóta támogatja a műszaki felsőoktatást Magyarországon, így a Miskolci Egyetemen is mondta az aláírás előtt dr. Max Nitzsche gyárigazgató. – A mostani együttműködési megállapodásban azt használjuk ki, hogy az egyetem a műszaki kutatás és oktatás, a Bosch a kutatási eredmények, és a szakismeretek gyakorlati alkalmazásában tett szert nagy gyakorlatra és tapasztalatra.”

Uwe Mang a gyár gazdasági igazgatója hangsúlyozta: „A Bosch Lean Akadémián a hallgatóknak az egyetemmel együttműködve erős elméleti, és alkalmazható gyakorlati tudást adunk. Olyan frissdiplomásokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudással rendelkeznek, így már a Boschhoz belépésük első percétől támogathatják a cégnél a lean-módszer fejlődését”.

A lean témakörébe tartozó korszerű ismeretek elméleti és gyakorlati oktatására a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2014 szeptemberében egy próba-, kísérleti vállalkozás formájában először lean-menedzsment mesterképzési szakirányt hoznak létre, majd az akkreditációt követően önálló lean-menedzsment mesterképzési szak is létesülhet az egyetemen.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Miskolci Egyetemmel állapodott meg, hanem szerződést kötött a Lean Enterprise Institute (LEI) magyarországi képviseletével is. A lean-szakirányra, majd a későbbi lean-szakra jelentkezők az elméleti oktatást a Miskolci Egyetemen kapják meg, ahol a Bosch szakemberei jelenleg is rendszeresen tartanak előadásokat. Ezután szimulációs gyakorlatokon vesznek részt a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. által rendelkezésre bocsátott vállalati oktatótermekben. Akkor még „laborkörülmények” között, valós üzleti veszteségek nélkül dolgoznak feladatokon, majd később a miskolci Bosch gyárban valós feladatok megoldásán, igazi értékteremtőkként. A diákokat szakmai osztályvezetők és egy vállalati szakemberekből álló mentorcsapat is segíti a Boschnál.

Címkék