Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Régi fényében ragyog a megújult Centrál Kávéház

Régi fényében ragyog a megújult Centrál Kávéház
Infovilág

A Centrál valaha, 1887-i megnyitása után az irodalom fellegvára volt. Rendszeres vendégei között olyan hírességek fordultak meg, mint Ignotus, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Gellért Oszkár, Schöpflin Aladár, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, József Attila, Ottlik Géza, valamint a Nyugat és az Újhold folyóiratok alkotói, szerkesztői jöttek össze szerdánként.

Az új Centrál ősztől szalonná alakul. Hamarosan kezdődnek a hétvégi gyerekprogramok a Gyerekszínpaddal. Október 5-én, november 9-én és december 7-én délelőtt 11 órától diavetítés, közös játék, rajzolás, festés, szerzőkkel való ismerkedés várja a kicsiket. Ilyenkor az egész családot a szokásosnál olcsóbb reggelivel vagy ebéddel látják vendégül.

Szeptember végétől havonta fiatalos, izgalmas módon idézik meg az egykori törzsvendégeket, irodalmi alakokat a Centrál Dumaszínpadon – dumával, verssel, előadásokkal. A kávéház csatlakozik a Budapesti Őszi Fesztiválhoz. Október 10-én Lackfi János és Lajkó Félix érkezik zenés beszélgetésre, könyvbemutatóra. Lackfi beszél a Milyenek a magyarok?, majd a Milyenek még a magyarok? vagy Három a magyar igazság című írásairól. Készülnek az Oscar Wilde-évfordulóra, a Dorian Gray arcképe című mű kapcsán Takács Ferenc és Török András szórakoztatja a közönséget az angol dekadencia jelenségével. Terveznek Nyugat-esteket, december 14-én karácsonyi jótékonysági koncertet a Csemete Alapítvány javára, a British School segítségével: a gyerekek által készített tárgyakból árverést is rendeznek.

Juhász Anna kifogyhatatlan az ötletekből: januárban a Zeneakadémia hallgatói adhatnak koncerteket a vendégek örömére. Kérdésünkre, hogy ma, amikor az irodalmi lapok többnyire nem fizetnek a szerzőnek, vajon lesz-e elég pénze az ifjú irodalmároknak, hogy a Centrálban étkezzenek. Erre különös választ kaptunk: az itt alkotó írók, költők akár művel is fizethetnek! Egyébként átlagos kávéházi árnak mondják a 750 forintos süteményeket, jóllehet, azok csakugyan költemények.

„Ha hétvége, akkor zene!” csütörtöktől-vasárnapig esténként jazz- és zongoraszó mellett lehet vacsorázni. Az még a jövő zenéje, milyen magyar kiválóságokat hívnak meg egy-egy előadásra.

A legkülönösebb dolog manapság, amit csak a Centrálban tapasztalunk, hogy saját lapot indítottak Central Herald címmel, ennek első évfolyamából már a második számot veheti kézbe, sőt, akár hazaviheti a vendég. A sok színes írás között a címlapon olvasható a kávéház története, az igazgató-tulajdonossal készült interjú, később Hampuk Zsolt séf ajánlatai, budapesti történetek, programismertetők és a Libri-hálózat könyvajánlói is megjelennek a Heraldban.

Somody Imre, a Centrál tulajdonos-igazgatója, üzletember 15 éve dolgozik azon, hogy kávéháza a magyar kultúra és gasztronómia gyökereire támaszkodva, megfeleljen a 21. századi igényeknek, s emellett ismét központi szerepet töltsön be az irodalmi életben. Példaképe Mészáros Győző, aki 1905-től vezette a kávéházat, amiből a szellemi élet egyik meghatározó centruma lett. Pár évvel ezelőtt az ürességtől kongotta méltatlan szrepekre kárhoztatott kávéház. Dr. Somody nem talált „gebinest” az átvételére, ezért maga építette újjá a vendéglátást egy válogatott csapattal. Hampuk Zsoltot, a Hertelendy Kastélyszálló séfjét csábította ide az új gasztronómiai arculat megteremtéséhez, Urbán Gábor cukrászt a versenyképes kínálathoz és Sík András üzletvezetőt, hogy a kiszolgálás is emlékezetes legyen a vendégnek. Pár hónap alatt megnőtt a Centrál látogatottsága.

Most, szeptember 20-án lép életbe – európai mintára – az új őszi-téli étlap. Reggelire klasszikus tojásételeket kínálnak gombával vagy idényzöldségekkel, szavatoltan kiváló minőségű alapanyagokból. Ebédre a hagyományos magyar ételek mellé a turistákra is gondolnak, így lennie kell cézársalátának, kacsasültnek lila káposztával, vadhúsnak, nemzetközi konyhának. Tartanak hozzá sajttortát és tojásos nokedlit salátával.

Ernst Wastl, a szomszédos Ernst Galéria tulajdonosa, osztrák műkereskedő húsz éve él Magyarországon. A Pester Lloydban olvasta, hogy ismét megnyitják a Centrál Kávéházat. Örömmel látja, hogy Budapest naponta szépül, mégsem járnak annyian kávéházakba, mint Bécsben. Ezért vállalkozott a Centrál új arculatának, belső építészetének kialakítására a műemlék épületben. Végigjárta a múzeumokat, elsősorban a szomszédos Petőfi Irodalmi Múzeumot, az Országos Széchényi Könyvtárat, megszerezte a száz éve itt megfordult irodalmárok arcképeit, megépíttette a teraszt a napernyőkkel, bambusz székekkel, törődött minden apró részlettel, hogy ne imitáció, hanem valódi legyen a hangulat. Összegyűjtötte a régi fényképeket a környék épületeiről. Az egyik mutatja, milyen kis földszintes cukrászda állt 1887 előtt a Centrál helyén. Ernst Wastlnak elképesztően kvalitásos magyar műgyűjteménnyel gazdagította a kávéházat: főleg a Nyolcak alkotásaiból láthatók kiváló darabok az általa megújított, gyönyörű portál.

(A szerzőtől – próbaideje lejártával – a mai nappal megvált az Infovilág Szerkesztősége. Köszönet a szorgalmáért.)

Címkék