Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A TASZ beperelte a titkolózó KEHI-t – karhatalmi akciók a civil társadalom megfélemlítésére

A TASZ beperelte a titkolózó KEHI-t – karhatalmi akciók a civil társadalom megfélemlítésére
Infovilág

...és újabb mélypontot jelentenek a kormány politikai szabadságjogok ellen indított hadjáratában. Most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lépett: beperelte a KEHI-t. A KEHI ugyanis megtagadta a választ a TASZ közérdekű adatigénylésére, amelyben azt szerette volna megtudni a jogvédő szervezet, hogy ki utasította a kormányzati intézményt a vizsgálatra.

A KEHI a nyáron több fordulóban egyebek között a TASZ-t is felszólította különféle dokumentumok átadására. Ezeknek a szervezet nem tett eleget, vitatva az ellenőrzés jogalapját. A kért dokumentumokat ugyanakkor közzé tette honlapján. A KEHI vizsgálata a TASZ meggyőződése szerint politikailag motivált: célja, hogy a civil társadalom egyes képviselőinek hitelességét aláássa. Ezt igazolja az a gyakorlat is, hogy a vizsgálatnak csak a kormány számára kedvező adatairól és csak akkor és annyiban értesül a nyilvánosság, ha és amennyiben az e cél szolgálatában áll.

Avégett, hogy ne csak a kormány ellenőrizze, miről szerez tudomást a közvélemény, pár hete közérdekű adatigénylésben kérte a jogvédő szervezet a vizsgálat legfontosabb adatainak kiadását, a többi között, hogy a KEHI kinek, milyen utasítására, milyen indokok alapján kezdte el a vizsgálatot. A KEHI az igényelt közérdekű adatok megismerhetővé tételét – elsősorban azok döntés-előkészítő jellegére hivatkozva – megtagadta. A TASZ ezért a keresetében kérte a KEHI-t, hogy tájékoztassa arról, kinek az utasítása alapján rendelték el a soron kívüli kormányzati ellenőrzést, valamint hogy adja ki az erről szóló döntést.

A TASZ elítéli a Nemzeti Nyomozóiroda mai razziáit a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó civil szervezeteknél. Ezek a karhatalmi akciók nyilvánvalóan a független civil társadalom megfélemlítését szolgálják, és újabb mélypontot jelentenek a kormány politikai szabadságjogok ellen indított hadjáratában. A TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője a büntetőeljárásban érintett szervezetek dolgozóit jogi tanácsadással segíti ma a helyszínen. 

 

Együtt-PM: politikai koncepciós eljárás zajlik az Ökotárs ellen

(MTI, 15:49) Az Együtt-PM politikai koncepciós eljárás részének tartja, hogy a rendőrség hétfőn nagy erőkkel vonult ki az Ökotárs Alapítványhoz. Az ellenzéki pártszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, továbbra is biztosak abban, hogy az Ökotárs a magyar jogszabályok teljes betartása mellett működik, és a társadalomnak hasznos tevékenységet végez.

Az Együtt-PM szerint az Ökotárs Alapítvány és "a kormány által putyini módszerekkel üldözött - részben norvég pénzekből finanszírozott - civil szervezetek" nem támadják, hanem éppenséggel védik a magyar polgárok érdekeit és "a magyar demokrácia maradékát".

A pártszövetség felszólította a kormányt, hagyjon föl a "boszorkányüldözéssel", egyúttal magyarázatot vár arra, hogy miért kellett "félelmet keltő módon", komoly rendőri erővel "megrohamozni" az alapítvány irodáit.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tart házkutatást hétfőn az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában.

 

Hűtlen kezelés gyanúja miatt tartanak házkutatást az Ökotársnál

(MTI, 15:45) A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfőn házkutatást tart az Ökotárs Alapítvány budapesti Irodájában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére.

Az eljárást ismeretlen tettes ellen indult. Bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kíván adni a rendőrség. Sajtóhírek szerint a rendőrség nagy erőkkel szállt ki hétfő reggel a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájához, és házkutatást tartanak.

A Magyar Nemzet szeptember 3-i számában tette közzé azt az értesülését, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által "a norvég alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult."

A Kehi ezután az MTI érdeklődésére közölte: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál, illetve piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem közölte.

A Kehi szerint a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy öt éven keresztül nyújtott pénzkölcsönöket.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Hozzátette: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, amely szerint a norvég alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.


Címkék