Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU 140 millió eurós támogatást jelentett be az ebolajárvány megfékezésére

Az EU 140 millió eurós támogatást jelentett be az ebolajárvány megfékezésére
Infovilág

Andris Piebalgs fejlesztési biztos ma, benini hivatalos látogatása során jelentette be a támogatást: „A jelenlegi ebolaválság továbbra is rendkívül aggasztó. Nem csupán az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorol egyértelmű hatást, hanem az egész régiót széles körű kihívások elé állítja a gazdasági stabilitás, az élelmezésbiztonság, a víz és a higiénés körülmények tekintetében. Támogatási csomagunk arról tanúskodik, hogy az EU változatlanul kiáll a határozott és összehangolt nemzetközi válaszintézkedések mellett, és minden lehetséges módon az érintett országok kormányainak segítségére fog sietni a leginkább rászoruló térségekben.”

„Annak ellenére, hogy a humanitárius szervezetek kiemelkedő erőfeszítést tesznek és a nemzetközi közösség – beleértve az Uniót is – idejekorán jelentős támogatásokat biztosított, a helyzet egyre súlyosbodik. Arra törekszünk, hogy ez megváltozzon, ám a szükségletek meghaladják a nemzetközi közösség reagálási kapacitásait. Egyesítenünk kell erőinket, és megfelelő légi közlekedést és orvosi felszerelést kell biztosítanunk partnereinknek, hogy szembe tudjanak szállni e fenyegetéssel” – mondta Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos.

A 140 millió euró összértékű támogatás a következőképpen oszlik meg:

  • 38 millió euró az egészségügyi rendszer megerősítésére, beleértve az egészségügyi ellátás, az élelmiszerbiztonság, valamint a víz és higiénés körülmények területét.

  • 5 millió euró a víruskimutatást végző mozgó laboratóriumok biztosítására és az egészségügyi dolgozók képzésére (a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló eszköz részeként).

  • 97,5 millió euró Libéria és Sierra Leone javára költségvetéstámogatási műveletek finanszírozására, a kormányok közszolgáltatási – különösen egészségügyi ellátási – kapacitásainak megerősítése és a makrogazdasági stabilitás megőrzése érdekében.

Az érintett nyugat-afrikai országok az ebolafertőzések elharapódzását tapasztalják, és ez egyebek mellett jelenlegi egészségügyi rendszereik hiányosságaira is rávilágít. Megfelelő intézkedésekkel és felszereléssel kordában tartható a vírus terjedése, ám ehhez a helyi és nemzetközi partnerek tevékeny szerepvállalására is szükség van. Bármely, az érintett országok elszigetelését célzó intézkedés csupán tovább rontana a helyzeten.

A veszélyes fertőző betegségekkel foglalkozó európai mozgó laboratórium projekt néhány szakértői csoportját Guineába és Nigériába helyezték (egy további csoport pedig jövő héten érkezik Libériába), hogy mozgó laboratóriumok működtetésével nyújtsanak segítséget a vírusos vérzéses láz diagnosztizálásához, a gyors mintaelemzéshez és az esetek igazolásához.

Az Európai Bizottság 2014 márciusa óta fokozatosan kiterjesztette a járványra adott válaszintézkedéseit, és összesen 11,9 millió euró humanitárius segély nyújtására vállalt kötelezettséget (ide tartozik a fent említett 38 millió euróból az egészségügyi rendszerek megerősítésére szánt 8 millió euró). Humanitárius szakemberek érkeztek a térségbe, hogy nyomon kövessék a helyzet alakulását és kapcsolatot tartsanak a partnerszervezetekkel, illetve a helyi hatóságokkal.

Jelen ismeretek szerint a régióban most első ízben jelent meg ebolavírus. A fokozottan fertőző vírus vérrel vagy más testnedvekkel való érintkezés útján terjed emberről emberre.

Az Európai Bizottság az Egészségügyi Biztonsági Bizottság keretében szoros együttműködést folytat a tagállamokkal, hogy tájékoztassa őket a legfrissebb fejleményekről, illetve gondoskodjon az intézkedések összehangolásáról. Az Egészségügyi Biztonsági Bizottság utazási tanácsokat tartalmazó tájékoztató füzetet állított össze, amely az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető.

Címkék