Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Albérleti díjak az egyetemek környékén

Albérleti díjak az egyetemek környékén
Infovilág

A hallgatók egy része kisebb méretű, 30 m2 körüli ingatlant bérel 1-2 személy számára, mások pedig úgy gondolkoznak, hogy érdemes 3–4 fiatalnak összeállnia, és kétszer ekkorát bérelni, mivel így egy személyre – a költségek megoszlása következtében – olcsóbb. A legszerencsésebbek azok a diákok, akiknek a szülők lakást tudnak vásárolni, és 1-2 félszobát még ki is tudnak adni társaiknak. A 30 m2-es lakások havi 30-50 ezer forintért bérelhetők, a kétszer ekkorák 70 ezer Ft körüli átlagáron. Az alábbi táblázat a legnépszerűbb intézmények szerint mutatja be, hogy a 30, illetve a 60 m2-es lakásokat az idei év átlagában mennyiért adták ki a tulajdonosaik.

Intézmény

Lokáció

30 m2

60 m2

Óbudai Egyetem

Budapest III. ker.

       55 000   

       102 000   

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Budapest V. ker.

       55 000   

       126 000   

Semmelweis Egyetem

Budapest VIII.

       53 000   

       76 000   

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Budapest VIII.

       53 000   

       76 000   

Budapesti Corvinus Egyetem

Budapest IX. ker.

       52 000   

       107 000   

Károli Gáspár Református Egyetem

Budapest IX. ker.

       52 000   

       107 000   

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Budapest X. ker.

       52 000   

       73 000   

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapest XI. ker.

       61 000   

       92 000   

Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

Budapest XIV.

       55 000   

       92 000   

Budapesti Gazdasági Főiskola

Budapest XVI.

       55 000   

       71 000   

Debreceni Egyetem

Debrecen

       50 000   

       66 000   

Eszterházy Károly Főiskola

Eger

       44 000   

       52 000   

Szent István Egyetem

Gödöllő

       30 000   

       48 000   

Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyháza

       38 000   

       49 000   

Pécsi Tudományegyetem

Pécs

       48 000   

       57 000   

Szegedi Tudományegyetem

Szeged

       38 000   

       56 000   

Nyugat-magyarországi Egyetem

Szombathely

       41 000   

       58 000   

 

Az ár azonban nem minden, számtalan egyéb tényezőre is érdemes odafigyelni. Éppen ezért bérlőként célszerű ingatlanközvetítőhöz fordulni, ugyanis a szolgáltatás ingyenes (a főbérlő fizeti a jutalékot) és számtalan kellemetlenségtől és felesleges köröktől mentesülhet a bérlő. A közvetítőnek ugyanis nem célja ingatlanról ingatlanra cipelni az érdeklődőt a városban, míg el nem fárad, és végül talán bérel valamit. Sokkal hatékonyabb már az irodában minél több információval ellátni minden egyes ingatlanról a reménybeli bérlőt, képeket, alaprajzot mutatni neki – és végül csak olyan ingatlanba invitálni, amelyik valóban érdekes és megfelelő lehet számára. Ez mindkét félnek kényelmesebb.

A leendő lakás bérleti díja csak egy tétel, informálódni kell a többi kiadásról is. Ki kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, ugyanis a közüzemi hátralék a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ezen felül kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is, amivel szintén számolni kell.

Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövőbeni fejlesztésekhez gyűlnek, így igazából a bérlő nem feltétlenül élvezi ennek hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de erről meg kell győződni.

Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan kérdés marad hátra, amelyet szintén a főbérlővel kell tisztázni, és bizony ilyen esetben is jó, ha egy ingatlanos szakember segít. Lássuk, melyek a legfontosabb részletkérdések:

1. Minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerződést! Előfordulhatnak olyan főbérlők, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövőbeni esetleges költségekről is szó van, ami gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni. A jogilag tiszta helyzet az egyetlen megoldás, ha vita keletkeznék.

2. Afőbérlők általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amit bérlőként még a beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetni. Erről is szülessék dokumentum! A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belőle az esetleges elmaradásokat, illetve biztosíték arra az esetre, ha a bérlő valamelyik ponton megszegi a szerződést.

3. Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés stb.) javításának ügyét is. A szerződésbe vegyék bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban ez a gyorsabb, de ilyenkor is a kiadások a tulajdonost illetik.

4. Fontos részlet a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke. Nem baj, ha ez egy 10 oldalas felsorolás, egyszer kell csak rászánni az időt, még akkor is, ha mondjuk, a főbérlő nem ragaszkodik hozzá. Az ingóságok tételes megnevezése mellé az állapotot is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökről fotó is jól jöhet vitás esetben.

5. Határozott idejű bérleti szerződés esetén a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét 60 napban érdemes megjelölni, ha van rá mód. Ha a bérlő teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, a szerződésből kizárhatják a felmondási lehetőséget. Aki valóban hosszú távra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekre is kitér, például: nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat. Ezt is mindenképp írásba kell foglalni, hogy a bérlő ne kerülhessen egyik napról a másikra az utcára – javasolja a Duna House.

Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, a közüzemi óraállások jegyzőkönyvezése. A bérlő ezzel védheti magát attól, hogy a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat is neki kelljen fizetni. 

Címkék