Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán meghamisítja a holokausztot – rohamrendőrök őrzik az éjjel felállított emlékművel

Orbán meghamisítja a holokausztot  – rohamrendőrök őrzik az éjjel felállított emlékművel
Infovilág

A Demokratikus Koalíció elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „az éj leple alatt a rezsim – többszörös kordonnal körbevéve – felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség”.

MTI Foto, Soós Lajos felvétele.

„Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát” – írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát”. A politikus úgy fogalmazott, „Orbán az éjjel félrerúgta több ezer ember emlékezésköveit a Szabadság téren”, és „arra, amit tett, sohasem lesz felmentés, Orbán rezsimje a történelem szemétdombján végzi”.

A DK elnöke közös tiltakozásra hívott fel „Orbán és csapata újabb gaztette ellen”.

A Gyurcsány Ferenc DK-elnök által aláírt közlemény eredeti szövege:

"Orbán meghamisította a holokausztot
2014. júl. 20. 10:20


Az éj leple alatt a rezsim - többszörös kordonnal körbevéve - felállíttatta a gyalázat emlékművét, amely összemossa a gyilkost és az áldozatot, megbecsteleníti az erkölcsöt és a történelmet. Ez hitványság és gazemberség.

Orbán ezzel a gesztussal meghamisítja a holokausztot, meggyalázza annak minden zsidó, roma és meleg áldozatát. Jellemző a hatalomra, hogy nem merték fényes nappal felállítani a hazugság szobrát. Úgy viselkedtek, mint aki lopni indul. Ellopni Magyarország becsületét, az áldozatok emlékét, a hozzátartozók soha el nem múló gyászát és fájdalmát.

Orbán az éjjel félrerúgta több ezer ember emlékezés-kövét a Szabadság téren.

Arra, amit tett, sohasem lesz felmentés, Orbán rezsimje a történelem szemétdombjén végzi.

A Demokratikus Koalíció - legutóbbi tüntetése mottóját felidézve - igazolva látja, hogy itt az ideje az ellenállásnak. Arra hívunk fel mindenkit, hogy csatlakozzanak a Szabadság téri civil ellenálláshoz, ahol demokraták több mint száz napja rendületlenül fordulnak szembe az emlékművel és vállalhatatlan üzenetével.

Civil szervezetek és pártok közösen tiltakozzanak Orbán és csapata újabb gaztette ellen. Előre felszólítjuk az oda kivezényelt rendőröket, hogy ne akadályozzák a tiltakozás bármilyen formáját, mert ha ezt teszik, filmen és fotókon ők is örökre a diktatúra részeseivé válnak."

* * *

Steiner Pál, az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltje szombaton tudatta, hogy végleg elutasította a Fővárosi Törvényszék a német megszállás áldozatai Szabadság téri emlékművének építését megakadályozó helyi népszavazási kezdeményezést.

Együtt-PM: a balközép városvezetés eltávolítaná az emlékművet

(MTI, 10:56) Az Együtt-PM szövetség tiltakozik a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállítása ellen, és vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az önkormányzati választás után, ha új balközép városvezetés jön létre, az el fogja távolítani a szobrot.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy Magyarország német megszállása áldozatainak emlékére a 70. évfordulóra  emlékművet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. Az emlékmű felállítása ellen ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak. Az emlékmű szobrait vasárnapra virradóra emelték a helyükre.

Az Együtt-PM közleményében azt írta, azért tiltakoznak az emlékmű felállítása ellen, "mert annak célja nem a múltra való tárgyszerű és békés emlékezés, hanem a magyar állam felelősségének eltagadása, és a történelem meghamisítása".

Emlékeztettek arra: a szövetség az emlékmű terveinek nyilvánosságra kerülése óta többször, több fórumon bírálta a szerintük "a magyar államnak a holokausztban viselt felelősségét eltagadó, annak kizárólag áldozati szerepét hangsúlyozó koncepcióját". Felidézték, hogy a helyszínen az elmúlt hónapokban számos más szervezet, párt is demonstrált.

”Az Együtt-PM tűrhetetlennek tartja, hogy az Orbán-kormány nem csupán figyelmen kívül hagyta a széleskörű társadalmi felháborodást és tiltakozást, de az éj leple alatt állította föl a történelemhamisító emlékművet. Az önkormányzati választás után, az új balközép városvezetés el fogja távolítani azt” - írták.
     

Az atlatszo.hu helyszíni tudósítása: 

Éjjel, kordonok közt emelték helyére a náci megszállási emlékművet

Az éj leple alatt felállították német megszállás áldozatainak szobrát 

Nagy István videója a Facebookon.

Tessék kattintani!

 

Az MTI 14,33-kor kiadott jelentéséből:

A Szabadság téren, az emlékmű körül kordon és rendőrsorfal is van, a kordonon és előtte a földön több transzparenst is elhelyeztek a tiltakozók. A transzparenseken a többi között az olvasható: „Orbán, hagyd békén a Szabadság teret”, „Merjünk szembenézni a múltunkkal”, „Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés”. A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

 

17:51-kor az MTI összefoglalót adott ki a Szabadság téren történtekről; ebből idézzük az új részleteket:

A téren napközben tiltakozók rángatták az emlékmű köré húzott kordont, majd élőláncot alkottak, abban az MTI munkatársai több politikust is láttak, például Lendvai Ildikót (MSZP) és Bauer Tamást (Demokratikus Koalíció). Megjelent a helyszínen Tóbiás József, az MSZP szombaton megválasztott elnöke, Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a DK alelnöke is.

A tiltakozó civilek közül többen tojással is megdobálták az emlékművet.

A rendőrség délutánig 11 embert igazoltatott a téren és hárommal szemben szabálysértési feljelentést tettek, például a tojásdobálás miatt.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint az emlékmű ahelyett, hogy a II. világháború borzalmaira emlékeztetne, „a magyar kormány arroganciájának emlékhelye lett”. Közleményükben azt írták: „A Fidesz-KDNP nem akar valódi nemzeti megbékélést és közös történelmi szembenézést. Helyette egy olyan szobrot állítottak fel az éj leple alatt gyáván, amelyik sosem fogja betölteni igazi funkcióját, mert hamis üzenete sohasem válhat közös történelmi emlékezetünk részévé” – fogalmaztak.


Címkék