Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bagoly és cica – Orlai-produkcióban

Bagoly és cica – Orlai-produkcióban
Infovilág

William „Bill” Manhoff (1919–74) amerikai drámaíró, hollywoodi forgatókönyvíró és producer hazájában tévésorozatok forgatókönyvírójaként szerzett hírnevet. Mi az 1964-ben írt The Owl and the Pussycat című Broadway-színművével, pontosabban annak 1970-ben Oscar-díjat nyert filmváltozatával ismertük meg a nevét, amit nálunk A bagoly és a cicababa címmel játszottak a mozikban Barbra Streisand és George Segal főszereplésével, de erre már kevesen emlékszünk.

A történet egy kényszer szülte kapcsolatból indul: Doris becsenget Felixhez, a szomszéd ismeretlenhez, hogy kidobták a lakásból és nincs hová mennie. Felix nagy írói reményeket táplál magában, közben egy könyvkereskedésben dolgozik; Doris modell, vagy csak azt hazudja. Aztán kiderül, hogy formás alakját elmebeteg férfiak statisztának használják az ostoba játékaikhoz. Két szerencsétlen ember keresi a boldogulását a nagyvárosban, San Franciscóban, s igyekszik megélni, ahogyan tud. Ettől zárkózottak és frusztráltak, önvédelemből butaságokat ötlenek ki. A néző jól szórakozik a képtelenségeken. Zöldi Gergely fordítása a mai fiatalok olykor kissé trágár nyelvén szól.

Látjuk, az író, Bill Manhoff nem kezdő a pályán. A cselekmény az életet utánozza az össze nem illő párossal. Tökéletesen alkalmatlanból szelídülnek alkalmassá a történet végére. A kölcsönös szellemi taszítás egymás iránti fizikai vonzássá alakul a kényszerű kapcsolatban – igen mulatságosan győz a közöttük lévő kémia. Az elején a két vélt igazság a néző számára talán túl zajosan csap össze, amíg eljut a tiszta szenvedély kibontakozásáig. Innen visszafogottabbá válik a rendezői szándék. Ekkor már ki törődik a különbözőségekkel! A néző könnyen beleképzeli magát az adott helyzetbe, nevet magán és a pároson, meg a remek színészi játékon. Mégsem mondanánk könnyű nyári darabnak, bár akár annak is beillik.

Az Orlai Produkció meglátta benne a lehetőséget, és a legalkalmasabb módon állította a csöppnyi színpadra a művet. 

A további előadásokat augusztus 22-én és 23-án a Szentendrei Teátrumban, augusztus 30-án pedig a Belvárosi Színházban láthatja a közönség. Minden korosztálynak ajánlani tudjuk.

 

Címkék