Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Arató András fotókiállítása a Cultiris Galériában

Arató András fotókiállítása a Cultiris Galériában
Infovilág

Arató András.A kiállítás megnyitóján a háziasszony, László Ágnes újságíró-szerkesztő-író és Radnóti Sándor egyetemi tanár ismertette az Aratóval kapcsolatos tudnivalókat, ha „véletlenül” valaki még nem hallott volna a szerzőről. Arató András a Klubrádió elnök-vezérigazgatója, emellett sikeres fotográfus, aki 13 éve, 2001-ben az Országos Fotószalon kiállításán mutatkozott be először. Azóta 23 egyéni kiállítást tudhat maga mögött, néhányat külföldön is. A Kettes látás a24. a sorban.

A kettes villamos vonalát a világ a tíz legszebb útvonalú járatának tartják a nemzetközi turisztikai szakértők. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen a pesti belváros peremén, világörökségi helyszínen fut – emlékeztetett Radnóti Sándor. A kettes villamos a hozzá tartozó idővel szalad. Arató pedig elgondolkodik a pályán, és megmutatja, amit a villamos lát: Kossuth rossz szobra helyett egy másik rossz Kossuth-szobrot. A Rákóczi-szobor sem hibátlan, de maradhatott a korszakok változásával.József Attilaremek szobra kijjebb került a térről. Közben a villamos és Arató csúfságnak beillő nemzeti dohányboltokat vesz észre, meg „papírszobrokat”, ahogy a jelenlegi miniszterelnök nevezte a plakátokat, amíg nem őt ábrázolták. Azután Arató együtt „kószál” a villamossal, közben fényképezi a társait, akik Budapestet fotózzák, megemlékezik a Károlyi-szoborról, és azt kérdezi vele, hogy lesz-e negyedik köztársaság. Talán a szobor még bízhat a jó szerencsében…

Arató András vallomásával kezdődik a kiállítás. Elmondja ebben, hogy szereti Budapestet, itt született, mindig itt élt, a kettes villamos pedig kimondottan szerelem, mert szép az útvonala. Rögzíteni kell minden szépségét, ám a körülötte létesült csúnyaságokat is, mint a „Spenótház”, amelyik az átépítés után sem lett jobb, ronda szállodák, a birodalmi főtérré alakuló Kossuth tér – birodalom nélkül. Hasonló főterek mintájára készül, mint amilyen Berlinben vagy Washingtonban van. Mint minden birodalom útja, a kettes villamos pályája is a Közvágóhídig tart.

László Ágnesfigyelmünkbe ajánlotta Arató András még kapható három könyvét: A múlt elkezdődött, Miért éppen Skandinávia? és az Arcnovellák című, fotókkal teli kiadványokat. Az Arcnovellák szereplői a Klubrádió Klubdélelőtt műsorában bemutatkozott művészek, írók, közéleti személyiségek portréit és néhány mondatos jellemzését tartalmazza.

A könyvesbolt pultján pedig vintage fotókat, azaz korlátozott számban nagyított, számozott Arató-képeket lehet megvásárolni, amivel a vevő a Klubrádió működését támogatja.

 

 

Címkék