Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fellendülés helyett ismét visszaesés Közép- és Kelet Európában

Fellendülés helyett ismét visszaesés Közép- és Kelet Európában
Infovilág

Fele a megkérdezett pénzügyi szakembereknek a közép- és kelet-európai régióban számolt be bizalomvesztésről 2014 első negyedévében – derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) és az IMA (Institute of Management Accountants) frisseb publikált közös tanulmányából. A két pénzügyi szervezet immár 21. alkalommal vizsgálja a nemzetközi gazdaság fő mutatóit; megállapításait negyedévente a Világgazdasági Helyzetfelmérés című tanulmányában publikálja. A 2009 óta megjelenő kutatás jól reprezentálja a gazdaság várható alakulását az OECD-országokban. Összesen 1722 ACCA- és IMA-tagot kérdeztek, a legtöbb közülük Fortune 500-as cégnél tölt be vezető pozíciót.

A tanulmány 2014 első negyedévi kiadása még általános bizalomnövekedésről számol be a nemzetközi piacokon, először az elmúlt öt évben. Az év eleji eredmények a közép- és kelet-európai régióban azonban rávilágítanak, hogy a geopolitikai feszültségek a Krím-félszigeten és Ukrajnában pénzügyi bizonytalanságot okoztak és veszélyeztetik a gazdasági szakemberek fellendülésbe vetett hitét.

Katka Benešová,azACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója elmondta:

„Sok tekintetben 2014 első negyedéve ígéretesnek látsztott a közép- és kelet európai régió számára. Hosszú kimaradás után 2012 és 2013 között a pénzáramlás és az általános keresleti lehetőségek ismét látványosan javulni kezdtek, különösen 2014 elején. Az üzleti lehetőségek ezzel párhuzamosan csak marginálisan csökkentek, továbbra is fenntartva az egy éve nagyjából dinamikusan növekvő tendenciát. A növekedési tőkéhez való hozzáférés, ami 2013 közepe táján jócskán beszűkült, ismét stabilizálódott.”

Szűkebb régiónk szakembereinek jelzéséből kiderül, hogy az üzleti bizalom, amely 2013 végén már nagyban esett, továbbra is csökkenő tendenciát mutat: a válaszadók fele számolt be a saját szervezetébe vetett üzleti bizalom csökkenéséről. Mindössze 17 százalékuk szerint tapasztalható növekedés a ránk váró időszakban, ami 2 százalékos esés az előző negyedévhez képest. Ezekkel a statisztikákkal, 2013 második negyedéve óta először, ismét a kelet-közép európai régió bizonyult a legborúlátóbbnak a vizsgált területek között. 

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a megkérdezett szakembereknek csaknem egyharmada bizonyult jóval bizakodóbbnak a saját szervezete kilátásaival kapcsolatosan. Az előző negyedévhez képest tehát nem történt értékelhető változás, ami összességében pozitívnak tekinthető, de az ACCA és az IMA szakemberei valójában további növekedésre számítottak. Szintén aggodalomra adhat okot, hogy 28-ról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik a bizalom csökkenéséről számoltak be. 

Az idei első negyedév legnagyobb vesztesei az ázsiai és csendes-óceáni térség országai, ahol a válaszadók csaknem fele (43 százalék) bizonyult borúlátónak a ránk váró időszakot illetően. 

  • Árnyalja ugyanakkor a világméretű képet, hogy a kutatásban részt vevő szakemberek több mint fele bizonyult optimistának a gazdasági kilátásokkal kapcsolatosan: 58 százalékuk szerint a fellendülés már érezhető, de legalábbis hamarosan bekövetkezik. A pesszimisták tábora az előző negyedéves adatokhoz képest 4 százalékot javulva, mindössze 38 százalékos arányt mutat.
  • A statisztikát azonban jobban is megvizsgálva aggasztó trend rajzolódik ki.
  • „Habár 2009 óta az eddigi legjobb számokat látjuk visszaköszönni a tanulmányban, nyilvánvaló, hogy a korábbi évtizedekhez képest gyorsabb és impulzívabb ciklusok jellemzik majd a gazdaság alakulását. Egyszerűen be kell látnunk, hogy a gazdaság fejlődése még mindig gyerekcipőben jár és rendkívül sérülékeny” – figyelmeztetEmmanouil Schizas,azACCA vezető közgazdásza.
  • „2013 óta az üzleti bizalom sokkal inkább az pénzügyi stabilitás, mintsem a cash flow és a kereslet függvénye. A kormányzatok várható költekezései vagy általános pénzügyi minősítései szintén egyre fontosabb szerepet játszanak a stabilitásban, ami a politika szerepét támasztja alá” – tette hozzá Schizas.  
Címkék