Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

New York-i lemezsiker – Karosi Júlia albuma: Hidden Roots

New York-i lemezsiker – Karosi Júlia albuma: Hidden Roots
Infovilág

A Hidden Roots című album lemezbemutató koncertje egyszer már nagy sikert aratott az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az album főként Karosi Júlia szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal-feldolgozással együtt. A témák instrumentálisak, az ének egyenrangú szerepet játszik a szaxofonnal. A zene dinamikus, magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét.

Meghatározó a ritmikai változatosság, néhol folkos hatás, szöveg nélküli, instrumentális témákkal. Karosi Júlia számára a jazz tradícióin túl fontosak a népdalok, Bartók erőteljes művei és az őt meg a környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett felkutatni, s ezen gyökerek alapján meghatározni a saját zenei identitását.

Az énekesnő első, tíz saját dalt tartalmazó lemeze Stroller of the City Streets címmel 2012 februárjában jelent meg. A lemezt 2012 decemberében a Whereabouts Records gondozásában Japánban is kiadták, ugyanezzel a címmel. A japán kiadó rögtön két lemezt is megjelentetett az énekesnővel, így a nagylemez mellett You Stepped Out of a Dream címmel egy négy feldolgozást tartalmazó kislemezt is forgalomba hozott azonos időben ugyanaz a kiadó.

Karosi Júlia, a zenész családból származó énekesnő előbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, filozófia és esztétika szakon tanult, 2006-ban diplomázott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. Jelenleg ugyanitt vesz részt mesterképzésen.

A lengyelországi Zory-ban rendezett Voicingers Nemzetközi Énekversenyen 2009-ben elnyerte a zsűri különdíját. Egy évre rá a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a szakmai zsűri. Tavalyelőtt a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal Nemzetközi Ének-verseny döntőse.

A saját zenekarát Karosi Júlia Quartet néven alapította 2009-ben. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játssza. Hangzásukon érződik a klasszikus zene és a modern jazz hatása, zenéjük érzékeny, finom, a letisztultságot keresi. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban, itthon és külföldön egyaránt.

A Karosi Júlia Quartet tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – bőgő, Varga Bendegúz – dob. A lemezen közreműködik a New Yorkban élő fiatal német szaxofonos, Tobias Meinhart, aki a budapesti lemezbemutató koncerten is játszott. 

Címkék