Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Centropa: nemzedékek párbeszéde

Centropa: nemzedékek párbeszéde
Infovilág

A találkozón éves munkájukért több mint 200 diáknak és mintegy 50 pedagógusnak mondtak köszönetet. A résztvevőknek levetítették a videópályázat nyertes kisfilmjét, a Kalocsai Szent István Gimnázium tanulóinak munkáját, amely a kalocsai zsidóság történetét dolgozza fel.

 

Az informális oktatásban is hasznosítható újszerű módszertani anyagaikért oklevéllel jutalmaztak 26 pedagógust és az általa szervezett kezdeményezésekben részt vett 185 diákot. A díjakat Karyn Posner-Mullen, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének sajtó- és kulturális főtanácsosa és Kenesei Marcell, a Centropa igazgatója adta át. A programot a Café Centropa zárta, amelyen iskolások találkozhattak mindazokkal az idősekkel, akiknek történetei és családi fényképei ma már a Centropa adatbázisát gazdagítják. A kötetlen beszélgetés lehetőséget teremtett a fiataloknak a 20. századi történelem gyászos időszakának személyes és mély megismerésére.

A Centropa Alapítvány 2001 óta végez kiemelkedően sikeres társadalomtörténeti kutatómunkát: elsődleges források alapján, személyes történeteken keresztül mutatja be a közép- és kelet-európai zsidóságot a 19–20. század fordulójától napjainkig. Nemzetközi internetes adatbázisában 1500 életútinterjú, 22 ezer fénykép, 40 multimédiafilm és számos egyéb dokumentum kereshető szabadon. Interjúi az oral history, a tanúk személyes elmondása alapján készültek. Az interjúalanyok arról beszélnek, hogyan éltek a vészkorszak előtt, illetve után. Egyéni módszertanának segítségével a közoktatásban és informális oktatásban egyaránt hasznosítható újszerű segédanyagokat készít, amelyek népszerűsítésével segíti a kompetencián alapuló oktatási formák térnyerését.

Címkék