Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

József Attila Színház, 2014/15: gyerekeknek, verskedvelőknek, retró-imádóknak

József Attila Színház, 2014/15: gyerekeknek, verskedvelőknek, retró-imádóknak
Infovilág

A pár évvel ezelőtti nehézségek ellenére a népszerű angyalföldi színház egyre inkább magára talál mind anyagilag, mind egyébként. Ami a technikai megújulást jelenti, felújították az öltözőket, szükségessé vált a nyílászárók cseréje, hogy ne az utcára fűtsenek, ki kell cserélni a tető szigetelését, és megérett az idő a több mint 30 éves nézőtéri székek cseréjére is. Mindez úgy kerül 150 millió forintba, hogy ennek egy részét a Fővárosi Önkormányzat állja, más részét a színház maga gazdálkodta, gazdálkodja ki.

A József AttilaSzínház számára nagyon fontos a fiatal és gyerekközönség színházba szoktatása, ezért 3-3 előadásból neki is összeállítanak bérleti előadásokat. Finisébe érkeztek Pavlovits Miklós: Babszem Jankó című mesejátékának próbái Márkó Eszter rendező vezetésével,Bár a hivatalos bemutató csak október 11-én lesz, elő-bemutató formájában már most, május 25-én is megnézheti a gyermeknapi közönség. A gyerekbérlet további előadásai vendégjátékként érkeznek, így Böszörményi Gyula–Lakatos Róbert–Müller Péter Sziámi: Gergő és az álomfogó című gyermekmusicaljét a Kassai Thália Színház előadásában (rendező Gál Tamás), Tapolcsányi Laura: A didergő király című mesejátékát pedig a Turay Ida Színház művészeinek előadásában (rendező Nyírő Bea) élvezhetik majd a kisebbek. Aki Csizmás kandúrra kíváncsi, Tömöry Márta–Korcsmáros György mesejátékára is vásárolhat jegyet.  

A beavató bérlet előadásaira a Gaál Erzsébet Stúdióban kerül sor, ahol is az iskolások három klasszikussal ismerkedhetnek meg. Szophoklész: Oidipusz nyomozás című ókori krimijét Quintus Konrád rendezi meg; Balassi Bálint: Szép magyar komédia című reneszánsz komédiája Márkó Eszter, Shakespeare: Rómeó és Júlia című tragédiáját pedig ismét Quintus Konrád értelmezésében ismerhetik meg a fiatalok.

Ami a jövő évad ifjúsági és felnőtt bemutatóit illeti, azokat az ifjúsági bérlet kínálja. Október 4-én kerül színre Szakcsi Lakatos Béla–Csemer Géza roma musicalje, a Cigánykerék. A rendező Böhm György. Erdély üzenetét hozza el Tamási Áron: Csalóka szivárvány című szép színműve Csiszár Imre rendezésében, amely november 15-től lesz műsoron. Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című egykor nagy sikerrel játszott vígjátékát Huszti Péter rendezi meg Rékasi Károllyal, Schnell Ádámmal, Szerednyei Bélával, Fiala Balázzsal és Nemcsák Károllyal. Giulio Scarnacci–Renzo Tarabusi: Kaviár és lencse című fergeteges olasz komédiájának a bemutatóját 2015. február 21-re tűzték ki, ezt az előadást az idénre is meghívott Verebes István viszi színre Nemcsák Károllyal a főszerepben.

Továbbra is repertoáron marad Jókai Mór: Az Aranyember című klasszikus adaptációja (Csiszár Imre / Rékasi Károly,Bodrogi Gyula), Molière: Úrhatnám polgár című komédiája (Csiszár Imre / Blaskó Péter,Béres Ilona), Arthur Miller: Édes fiaim című színműve (Kerényi Imre / Huszti Péter, Piros Ildikó), Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című színműve (Kerényi Imre / Rékasi Károly, Nemcsák Károly), Dobozy Imre–Verebes István–Republic együttes: Hattyúdal című zenés komédiája (TahiTóth Lászlófőszereplésével). Ugyancsak láthatja még a közönség Bognár Zsolt–Kiss Stefánia: Munkácsy a festőfejedelem című musicaljét (Tóth János / Zöld Csabával a címszerepben), Hámos György–Ruttkay Zsófia: Mici néni két élete című retro vígjátékát (Léner Péter / Esztergályos Cecília,Bodrogi Gyula, Galambos Erzsi, Vándor Éva), François Veber: Balfácánt vacsorára! című vígjátékát (Valló Péter / Kern András, Koltai Róbert), Vajda Katalin: Asconai szerelmesek című zenés komédiáját (Huszti Péter / Nemcsák Károly, Keresztes Ildikó),Molnár Ferenc: A doktor úr (Huszti Péter), valamint Rideg Sándor-Tímár Péter: Indul a bakterház című vígjátékait ezeket a Turay Ida Színház vendégjátékaként, és

Nagyon izgalmas stúdiószínházi bemutatónak ígérkezik Arthur Miller: Alku című drámája október 10-i premierrel, amit Telihay Péter rendez meg Rékasi Károly, Fehér Anna, Ujréti László és Nemcsák Károly előadásában. Itt, a Gaál Erzsébet Stúdióban továbbra is látható lesz Egressy Zoltán: Sóska, sültkrumpli című komédiája, amit Sas Tamás rendezett.

A színház folytatja azt a három éve megkezdett programot is, amelyben havonta egy alkalommal az állami költségvetés kontójára határon túli magyar színházak előadásait tudja fogadni. Fellép a Csíki Játékszín (Csíkszereda), a Kassai Thália Színház,a KomáromiJókai Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház.

A budapesti József Attila Színház szeretné visszalopni a verseket és pódiumi előadói műsorokat is a köztudatba, ezért kapcsolatba lépett az Újnyugat Irodalmi Körrel és annak alapítójával,Szabó Zoltán Attilával, hogy irodalmi szalonnak adjanak otthont, amelyben a színház művészei a költői irodalmat tolmácsolják, az előadások után pedig beszélgetésre nyílik lehetőség a közönséggel.

A színház maga is szívesen mozdul ki, mutatja meg magát, amennyiben erre lehetőség van, csak a szállítás okozhat gondot. Ilyenre volt példa pl. Zalaegerszeg esetében.

A színház társulata egy-egy előadásra szövetkezve nagyon jó hangulatban végzi a munkáját, amihez a jó belső légkör és a közönség szeretete egyaránt hozzájárul. A társulat reméli, hogy ez az új évadban is megmarad, hiszen a jegyek és bérletek tisztességes áron és remek előadásokkal segítik mélyíteni a nézők és a művészek jó kapcsolatát.

 

 

Címkék