Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Habkönnyű születésnap ólomnehéz évek után

Habkönnyű születésnap ólomnehéz évek után
Infovilág

Amikor a japán anyavállalatú (Furukawa Electric Co. Ltd.), német tulajdonú (Trocellen csoport), magyar vezetésű társaság gazdaságos léte forgott kockán, kisöpörték a terméklistából a nem nyereséges (ám sokak által bizonyára máig keresett) termékeket, miáltal három év alatt sikerült megtízszereznie a nyereségét. Ha gyűlik a tőke, akkor van/lesz miből fejleszteni, építkezni, kezdődhet a bővülés és bővítés. A Polifoam mai, születésnapi ünnepségének fénypontjaként fölavatták a – 96–97 százalékban exportra termelő – budapesti cég újabb, háromezer négyzetméteres üzemcsarnokát és hozzá a raktárakat. A beruházásra kétmillió eurót költöttek, miáltal a gyártóterület 14 500 négyzetméterre növekedett.

Miként ma újságírók előtt elhangzott, az új gyárrészlegben autóipari termékeket előállító, hővel formázó gépekkel dolgoznak az utóbbi két évben felvett munkatársak, akikkel együtt mostanra már jó kétszáznak van biztos állása a cégnél. A közismerten családias közösségnek minden ötödik dolgozója húsz évnél régebben a Polifoam Kft.-nél keresi kenyerét. Előfordult, hogy egyidejűleg két szülő és két gyereke is a Táblás utcai üzemben bizonyította szorgalmát.

Tekintettel arra, hogy manapság egyre több habtermékre mondják: polifoam (polifóm), a márkatulajdonos fontosnak tartja leszögezni: az igazi polifoam termék kémiailag térhálósított, zártcellás polietilén hab. Szakmai leírása szerint

• a kémiai térhálósítás közben a molekulák bizonyos pontokon elválaszthatatlanul összekapcsolódnak egymással, az így keletkező, erős kötésekkel bíró egyetlen új molekulaszerkezet stabil és tartós. Ezzel szemben a nem térhálósított (vagyis összemelegített) hab sok molekulájának az összemelegítéskor létrejött összekapcsolódása fizikai behatás következtében sokkal könnyebben bomlik fel.

• A zárt cellaszerkezet minden irányban cellafallal körbevett buborékjai stabilan magukban tartják a levegőt, ami a rugalmasságon és a hosszú távú formatartósságon kívül kiváló hőszigetelő, valamint nagyfokú víz- és párazáró. Például a parketta-alátét évtizedekig rugalmas, hang- és hőszigetelő marad, a matrac pedig megtartja rugalmasságát és kiváló hőszigetelő képességét.

• A polietilén hab környezet- és bőrbarát, teljesen veszélytelen, ám nagyon rugalmas anyag, ami számtalan formában és felhasználási területen nyújt kényelmet és biztonságot az embereknek. A szivacsként, habszivacsként vagy még sokféleképpen nevezett anyagok ajánlott felhasználása ettől látványosan eltér, figyelembe véve a végleges alakváltozást, a vízfelszívást és -áteresztést, valamint a fizikai behatásokkal szembeni kis ellenálló képességet.

A polifoam ugyanúgy egyértelmű márkaszóvá vált nyelvünkben, mint egykor a tranzisztor. És miként ez utóbbi nyomtatott áramkörré lépett elő, akként „a kémiailag térhálósított polietilén hab” sem korlátozódhat a többi között csővezetékek szigetelőanyagára (csőhéj) vagy a hátizsák oldalán csüngő, pillekönnyű matracra. A különféle iparágak – építők, gépészek, sportcikk-, klímaeszköz- és autógyártók stb. – szívesen fogadják a habtermékeket. A japán Furukawa – miként a születésnapi rendezvény alkalmából Budapestre látogatott elnök-vezérigazgatója bejelentette – két és fél millió eurós beruházással a magyar fővárosban negyven mérnököt foglalkoztató kutató és fejlesztő központot hozott létre – műanyaghab termékeket fejlesztendő.

A magyar Polifoam 30 éve 30 mondatban; tessék kattintani!

Címkék