Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Europeana 1989: Magyarország (is) történelmet írt – dokumentumokat gyűjtenek

Europeana 1989: Magyarország (is) történelmet írt – dokumentumokat gyűjtenek
Infovilág

Éppen negyedszázaddal ezelőtt zajlottak le azok a békés és kevésbé békés történelmi események, amelyek alapvetően megrengették mindenekelőtt Kelet- Közép- és Dél-Európa egy részét. Ennek a nagy változássorozatnak kíván emléket állítani az „Europeana 1989”azzal, hogy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hoz létre az 1989-i változásokról – személyes történetek, fényképek, videók és hangfelvételek formájában. Bárki gazdagíthatja ezt a gyűjteményt a saját emlékeivel akár a kezdeményezésben részt vevő országok gyűjtőnapjain, akár az interneten.

Alois Mosck osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter elvágja a vasfüggönyt 1989. június 27-én a magyar-osztrák határon.

Magyarországon az egyik főszereplője volt a korszak- és rendszerváltásnak, beírta magát Európa történelmének arany oldalaira 1989-ben. Emlékezzünk csak! Kimondhattuk végre az igazságot, hogy 1956-ban forradalom majd szabadságharc zajlott. Hősöket megillető módon a nemzet meggyászolhatta Nagy Imrét és mártírtársait. Leomlott az Európa keleti és nyugati felét évtizedeken át elválasztó vasfüggöny, október 23-án pedig kikiáltották a (negyedik) Magyar Köztársaságot.

Tömegek vettek részt a frissen létrejött civil szerveződések és pártok rendezvényein, diáktüntetésein.

„Egykor talán majd úgy fogják emlegetni az 1989–90-ben bekövetkezett változásokat, mint a 19. századi, országokon átívelő forradalmi hullámot. És nekünk, akik ott voltunk, minél többet meg kell mutatni ebből az időszakból az utánunk jövő nemzedékeknek” – fejtette ki az „Euroepana1989”magyar nagykövete, Rajk László.

Tavaly az „Europeana1989”Lengyelországban, a balti államokban és a Cseh Köztársaságban folytatott dokumentumgyűjtő kampányt: hatezernél több, 1989-hez kapcsolódó tárgyat és személyes emléket sikerült összegyűjteni és digitalizálni.

Itthon május és szeptember között rendezik a gyűjtőnapokat (délelőtt 10 és este hat óra között). A helyszínek:

# Szeged, május 23–24., SZTE Klebelsberg Könyvtár

# Sopron, május 30-31., Soproni Múzeum

# Budapest, szeptember 5–6., OSA Archívum, amely egyben az „Europeana1989”magyarországi főszervezője.

A rendezők szívesen látnak mindenkit, aki szeretné az 1989-ből származó emlékeit elhozni az Europeana-gyűjtőnapokra. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy. A szervezők gondoskodnak arról, hogy a gyűjtés helyén digitális másolatok készüljenek a dokumentumokról az utókor számára. Az eredetiket természetesen továbbra is megtarthatják, őrizhetik az eredeti tulajdonosok.

Az „Europeana 1989”archívumába az interneten keresztül is feltölthető tartalom. Ez igen egyszerű – ha otthon megoldható tárgyi emlékek digitalizálása. Ebben az esetben csak be kell jelentkezni a www.europeana1989.eu weboldalon, és már fel is tölthetők a képek, hangfelvételek és videók, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. A feltöltés után a képek, a hangfelvételek, szövegek stb. bárki számára szabadon elérhetővé válnak.

Az OSA Archívum (OSA) a kommunizmust, a hidegháborút, az emberi jogi mozgalmakat és emberi jogok megsértésének eseteit dokumentáló anyagokat őrző nemzetközi intézmény. Az OSA elkötelezett az archívum elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása, illetve az innovatív archiválási módszerek és eszközök mellett. Támogatja az olyan nyilvános programokat, amelyekben a használók gyűjtik és hozzák nyilvánosságra a történelmi forrásokat.

Az OSA szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az 1989-i kelet-európai, köztük a magyarországi rendszerváltásra vonatkozó történelmi dokumentumok gyűjtésében és újra felhasználásában. A rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából szervezett “1989: volt-e?” című kezdeményezésében az évmindenegyes napján egyedülálló és ritka szöveges és audiovizuális levéltári forrásokat töltött fel a honlapjára. A nagy munkát 2010-ben Pulitzer-emlékdíjjal jutalmazták.

Az OSA az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője. A gyűjtési kampányban a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárával és a Soproni Múzeummal működik együtt.

A szeptemberi budapesti és berlini gyűjtőnapok egybe esnek az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) fiatal művészek és történészek számára szervezett „Freedom Express” nemzetközi vándorkiállításának és tanulmányútjának az állomásaival. A Freedom Express Európa számos városát érinti Gdańsktól Temesvárig, majd onnan Berlinbe, hogy megünnepelje a vasfüggöny 25 évvel ezelőtti leomlását.

Az évforduló alkalmából az Europeana és a Historypin portál összefogott, hogy különösen korszerű olyan online felületet hozzon létre az „Europeana 1989”weboldala számára. A www.europeana1989.eu a Historypin technológiáját használja. A Historypin küldetése, hogy összehozza az embereket a családi és helyi történeteiken keresztül; átível generációkon és kultúrákon, miáltal világméretű közösségi archívumot működtet. A nonprofit, adományokból és szponzori támogatásokból működő www.historypin.com mindenki számára nyitva áll, hogy feltöltse a képeit, videóit, hangfelvételeit és történeteit, és egy meghatározott dátumhoz kötve kitegye őket a Historypin világtérképére. A képek és videók összehangolhatók a Google Maps Street View-val a Historypin weboldalán, miátal lenyűgöző „egykor és most” képegyüttes állítható össze. 

Címkék