Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erkel Színház: programzárás, programnyitás

Erkel Színház: programzárás, programnyitás
Infovilág

Az építtetők az üzemeltetését nem tudták gazdaságosan megoldani, ezért a színház jóformán évente gazdát cserélt; 1917-től Városi Színház néven működött, benne varietét, operettet, balettet is bemutattak, és tulajdonolta a Vígszínház is. Negyven évvel a megépítése után, 1951-től áll a Magyar Állami Operaház felügyelete alatt. Több felújításon ment keresztül, amíg 2007-től hét évre bezárt, és 2013 novemberében nyitották meg újra.

Az Erkelre szánt másfél milliárd forintot inkább a belső terekre és a technikára költötték, az épületet kisebb-nagyobb toldalékokkal bővítették, de továbbra sincs lift a három szinthez. Egyelőre egyszínű fehér homlokzat fogadja a látogatót.

Most lezárult a homlokzatra egyetemisták számára kiírt grafikai ötletpályázat, amelyre huszonkét pályamű érkezett. Követelmény volt, hogy a 4-es metró felől érkezők és az arra járók, főleg a fiatalok figyelmét felhívja az opera és a balett műfajára, arculatot teremtsen, valamint rendezettebbé varázsolja az épület tagoltságát. A zsűri a múlt hónap végén értékelte a terveket. Kifogásolta, hogy sokan figyelmen kívül hagyták a tér közlekedési viszonyait és a színház külső környezetét. Csak kevés munka játszott a fény eszközeivel, inkább az épületfestéssel foglalkoztak. Ezért a zsűri egységes döntése alapján több nyertes pályaművet küld el a kiválasztott építészirodának a kivitelezésre. Végül három első díjat és három különdíjat osztott ki a pályázók között.

Első díjasok: Fejes Gergő, Császár Krisztina és Szlávik Krisztina. Jól fejleszthető ötletet nyújtott be Fürtön Balázs, Horóczi Flóra és Tóth Viktor. A harmadik első díjas Tari Bálint és Melles Fanni Réka lett. A győzteseknek szánt 300 ezer forint pénzjutalmat megosztva kapta meg a három csapat. A különdíjasok a 2014–15. évadra tiszteletjegyeket kapnak az előadásokra. A nem szakember látogató a különdíjasok között vélte megtalálni a legizgalmasabb tervet, az első díjasok munkái ezek mellett akár „unalmasak” lehetnek.

Június 30-ig az Erkel Színház aulájában megtekinthetők a díjazott pályamunkák. A megvalósulás ez év őszére várható.

Programnyitás

A középiskolásoknak szóló OparaKaland-sorozat 2013 tavaszán kezdődött a Hunyadi Lászlóval – még az Erkel Színház megnyitása előtt, a második sorozatot tavaly ősszel tartották a Háry Jánossal. E kettőre 54 ezer diák látogatott el 300 forintos jegyekkel. Májusban és októberben hívja az első évfolyamos középiskolásokat az Opera igazgatósága egy-egy zenei élményre. A tavalyi sorozat végeztével meghirdették a Háry videó-pályázatot, amelynek első három díjasa három-, két- és egynapos, kulturális programokkal dúsított osztálykiránduláson vehetett részt és a 2014. tavaszi előadásokra meghívást kaptak. Az első helyezett videó-klipjét műsorra tűzi a Duna Televízió.

A harmadik OperaKaland tíz napig, május 22-ig között tart. A résztvevők előtt megnyílnak a közgyűjtemények kapui is. Az iskoláknak szóló felhívásokhoz az Opera mellékelte a fogadó levéltárak, múzeumok és könyvtárak listáját. Egyes pedagógiai programok révén ezek a látogatások tanórának minősülhetnek. Az új kalandra eddig 160 iskola jelezte a részvételét. A 17 előadáson sorra kerül két egyfelvonásos: Mozart A színigazgató és Vajda János Mario és a varázsló című operája.

A színigazgatót Szabó Máté rendező kifejezetten a középiskolások számára rendezi meg. Az újraírt Mozart-bohózat szerzője Litkai Gergely humorista, rajzfilmelemekkel, kissé erotikus cselekménnyel és hollywoodi látványvilággal igyekszik megragadni a fiatalok érdeklődését. Az évad reklámkampányának arca a fiatal operaénekesnő, Sáfár Orsolya lesz.

Vajda Jánosa Mario és a varázsló címszerepét eleve prózai színészre írta. Az első szereposztásban Mariót Nagy Ervin, a másodikban a pályakezdő színész, Szamosi Donáth alakítja. Varázslóként pedig Kálmán Péter és Bretz Gábor énekes lép színpadra. Rendezője Galambos Péter.

 

Címkék