Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pesti Magyar Színház: kiemelkedően gazdag műsorterv

Pesti Magyar Színház: kiemelkedően gazdag műsorterv
Infovilág

Ebben az évadban 10 új produkció volt a terv, ennek a zömét már láthatja a közönség. Ami még hátra van: Jon Fosse: Tél című darabját Bérczes László rendezésében, Mészáros Sára ésŐze Áronelőadásában a koprodukciós partner kaposvári Csiky Gergely Színház április 23-án már bemutatta, a fővárosi premier pedig május 3-án lesz a Sinkovits Imre Színpadon. A szezon utolsó produkciója, a debütáló Iványos Anbrus: Vonalhúzás című műve Göttinger Pál rendezésében, Pavlits Béla, Ruttkay Laura, Jegercsik Csaba,Szatmári Attilaés Rancsó Dezső előadásában május 16-tól lesz látható ugyanitt.

Ugyancsak idei hír, hogy a színház – ifjúsági és családi színház jellegéhez híven – május 22–25. között gyereknapi programokkal várja a közönséget. Az előadásokon az írók is részt vesznek, dedikálják könyveiket és egy-egy író társukat meghívják a színházba. A május 22-i Andersen, avagy a mesék meséje című előadásonBalázs Ágnesés Jeney Zoltán, 23-án, az Almaszószon Böszörményi Gyula és Müller Péter Sziámi, 24-én az Égigérő fű című produkción Szabó Borbála és Varró Dániel, 25-én, a Rumin előadásán pedig Berg Judit és Gévai Csilla lesz a színház vendége.

A következő évadban a nagyszínpadra három bemutatót tervez a Magyar Színház. Jeney Zoltán a saját lovagregény folyamából maga készít színpadi változatot Rév Fülöp címmel, amely Balatóniában játszódik. A darabot Göttinger Pál rendezi, a bemutató október 11-re várható.A nagy klasszikusok közül Shakespeare: Macbeth című királydrámáját Horgas Ádám rendező-színész-koreográfus rendezésében december 13-án mutatják be. A gyermekirodalom egyik sztárja, Astrid Lindgren: Harisnyás Pippije Novák Eszter rendezésében jövő március 21-én kel színpadi életre.

A színház adottságainál fogva maga kellett, hogy megteremtse a stúdiószínpad és nagyszínpad közötti befogadó képességű játékteret, ez lett az ún. „vasfüggöny mögötti tér”, ahová két bemutatót terveznek. Ott viszik színre Koltai M. Gábor rendezésében, az Orlai Produkciós Irodával közös előadásban, Mary Shelley regénye nyomán a Frankenstein című rémtörténet február 7-i premierrel. Szálinger Balázs: Köztársaság című darabját 2015. május 10-én mutatják be, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője, Keresztes Attila fogja rendezni.

A Sinkovits Imre Stúdiószínpad három új bemutatónak lesz a játszóhelye. November 22-től láthatja majd a közönség Puskin: Anyegin című verses regényének színpadi adaptációját Molnár-Keresztyén Gabriella rendezésében. Izgalmasnak ígérkezik Kárpáti Péter: Tótferi című darabja, amelyben a földön járó Úristen és Szent Péter kopogtatnak be egy kis jóságért, ötvözve a népmesék elemeit a mítosztalan jelennel. A rendezésre Vidovszky Györgyöt sikerült megnyerni. Szabó Magda: Az őz című történetétŐze Áron rendezi meg Moór Marianna főszereplésével, jövő március 14-i premier-dátummal.

Meghívásra az új évadtól a színházhoz két új tag szerződik: a pályakezdő Ágoston Péter és az országos hírű Gáspár Tibor.

A színház filozófiájában fontos helyet foglal el a fiatalokkal törődés, ami nem csupán a műsorpolitikában mutatkozik meg. Színház-pedagógiai program formájában segítenek a gyerekeknek és fiataloknak megismerni mind az intézményt, mind a kommunikáló színház formáit. Kámán Orsolya ésMárton Gábor Csabaa jelen évadban életre hívták a KiBelátó komplex színház-pedagógiai programot, az általános iskola 2. osztályától az érettségizőkig, sőt esetenként a felnőttekig bevonva mindenkit a színházba. Megkezdődött a Sokszemközt program is: középiskolás csoportok vehetnek részt a próbákon, hogy részesei legyenek egy-egy előadás megszületésének. Ezzel máris mintegy 60 iskola 3000 diákjához jutottak el négy gyermek- és öt ifjúsági előadáson keresztül.

A jövő évadtól szélesedik a program, és Császár Rékával, valamint Sákovics Eszterrel bővül a létszám is. Egyebek közt más színházakkal együttműködve színház-pedagógiai–kritikai programot szerveznek.

Az idén is lesz júniusban és júliusban színjátszó tábor a 7–18 éves korosztálynak Benkő Nóra vezetésével, és egy másik tábor, Földi Andrea vezetésével, a jelmeztervezés titkaiba vezeti be a jelentkező 8–12 éveseket.

Őze Áron, akinek megbízatása 2015. január 1-ig szól arról is beszélta sajtóképviselőinek, hogy ő két ciklust tart egészségesnek, és mindenképpen szeretné folytatni megkezdett munkáját. Az első ciklus az útkeresésről szólt, a második pedig a megtalált út végigjárására adna lehetőséget – mondta végezetül a színház igazgatója.

 

 

Címkék