Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Big data-képzést szervez a Közép-európai Egyetem és az IBM Magyarország

Big data-képzést szervez a Közép-európai Egyetem és az IBM Magyarország
Infovilág

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a big data elemzésében jártas, felkészült szakemberekkel. Az USA munkaügyi hivatalának becslése szerint a következő nyolc évben negyedével több adatelemzői kompetenciát kívánó munkahely jön majd létre a világon.


Az analitika ma már csaknem minden olyan üzleti területen nélkülözhetetlen, ahol stratégiai döntések születnek. Különféle szintű vezetők, gazdasági elemzők, informatikusok, statisztikai szakemberek egyaránt kénytelenek elsajátítani az irdatlan mennyiségű, strukturálatlan adatok elemzéséhez szükséges szakmai ismereteket, ha lépést akarnak tartani versenytársaikkal. A legjobb, ha az alapokat már az egyetemen megismerik. A felsőoktatás jól érzékeli a növekvő piaci igényeket, és ma már rengeteg intézményben tanítanak „big data/nagy adat-tárgyakat”, sőt, tavaly az írországi Dublini Városi Egyetemen, a helyi IBM közreműködésével, önálló big data képzés is indult.

Európában másodikként a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) is bejelentette, hogy az IBM Magyarországgal együttműködve big data-szakot szervez MSc-képzésben. A képzés célja, hogy megismertesse a hallgatókat az üzleti célú adathasznosítás technológiáival, s mellette a big data közigazgatásban, városfejlesztésben és egyéb területeken felvetődő lehetőségeivel.

A szak pontos neve Master of Science in Business Analytics, a tanterv elsősorban az adatelemzési és technológiai ismeretekre és készségekre összpontosít. Kiemelt tárgy lesz az üzleti intelligencia; emellett adat-vizualizációt, hálózattudományt, adatbiztonsági, közgazdasági, statisztikai és más ismereteket is tanulni fognak a hallgatók. Az egyetem elsősorban közgazdász alapvégzettségűekre számít, és várja szociológusok, mérnökök, statisztikusok jelentkezését is.

A CEU és az IBM Magyarország képzése az action based learning módszeren alapul, amely igyekszik egyensúlyt teremteni az elméleti és a gyakorlati oktatás között. A labormunkákon valódi problémák megoldásán dolgoznak majd a diákok, melyekhez az IBM nemzetközi esettanulmányai kínálnak szakmai hátteret. A CEU oktatói mellett az IBM munkatársai és más vendég előadók is tartanak majd órákat a világ minden tájáról. Az informatikai cég az oktatási anyagok elkészítéséből is részt vállal.

Az IDC Big Data and Business Analytics fórumot rendez április 24-én, csütörtökön reggel fél kilenctől a budapesti Hotel Novotel Centrumban (VIII., Rákóczi út 43–45.) A rendezvényen a többi között előadást tart Greg Nakos, az EY nagy adat elemzéséért regionálisan felelős vezető szakembere.  A konferencia részletes programja itt érhető el, tessék kattintani!

Címkék