Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kezünkben a jövő: okoseszközök a szórakoztatóiparban

Kezünkben a jövő: okoseszközök a szórakoztatóiparban
Infovilág

A Telenor idei jövőkutató szimpóziumán az iparág vezető szakértői, nemzetközi és magyar tartalomgyártó és -forgalmazó csatornák vezetői vitatták meg, hogyan látják a zene, a film és a televíziózás jövőjét.

Jövőkutató eszmecsere a Telenor-székházban.

Bárhol, bármikor elérhető, személyre szabható tartalom és kedvező ár – ez motiválja a jövő és egyre inkább a ma fogyasztóját is. A kedvenc zenéink legyenek a mobilon, a tabletről legyen elérhető a kedvenc sorozatunk, a televízióban pedig legyen visszanézhető a meccs. Egymás mellett működnek a médiamárkák hagyományos műsorszerkesztési és műsorszórási stratégiái, illetve az új ügyféligényeket mind inkább kiszolgáló on-demand kísérletek. Kérdés, hogy az átalakulóban lévő médiapiac melyik irányban, milyen ritmusban halad tovább.

„A mobilhasználók és az okoseszközök nagy hatással vannak és lesznek a médiaipar alakulására. Már ma is léteznek személyre szabható olyan tartalommegoldások a mobilunkon, mint a Telenor Deezer zenei vagy MyTV tévészolgáltatása. A kényelem, a személyre szabhatóság és a jogtisztaság miatt az ehhez hasonló megoldások mind nagyobb teret nyernek a jövőben, ezért a Telenorhoz hasonló mobilszolgáltatók a tartalomfogyasztási értéklánc megkerülhetetlen szereplői lesznek” – jelentette ki Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója a jövőkutató szimpózium alkalmával.

A médiamárka a kulcs a tartalom népszerűsítéséhez. Meg kell találnunk a médiatartalom és a felület megfelelő integrációját. Ezért érdekesek azok a kezdeményezések Magyarországon, mint a MyTV. A távközlési együttműködések azért is izgalmasak, mert segíthetnek kiszélesíteni a piacot. Ma 3,5 millió háztartásban van televízió Magyarországon, nehéz bővülést elérni, ugyanakkor az OTT (Over-The-Top) -szolgáltatások új, virtuális háztartásszám-növekedést eredményezhetnek – fűzte hozzá Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója.

Az RTL Klub elnök-vezérigazgatója, Dirk Gerkens véleménye szerint a tartalomgyártók számára ígéretes a jövő, hiszen minél több a platform, annál több a potenciális ügyfél. Néhány éve olyan alapvető szolgáltatások, mint a Netflix, Youtube vagy a Facebook még a legtöbb ember számára ismeretlenek voltak, napjainkban folyamatosan bővül híveik köre.

A Telenor és fejlesztő partnere, az EU Edge már szórakoztatóipari tartalmat is tervez a jövő eszközeire. A jövőkutató szimpóziumon Maróy Ákos, az EU Edge alapítója és technológiai igazgatója bemutatta a Telenor MyPlayer alkalmazás Google Glass-ra fejlesztett próbaváltozatát, amellyel a MyTV televíziós streaming-szolgáltatás műsorajánlóit követhetik a jövő használói. 

Címkék