Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EP-választási kampánynyitó – Gyurcsány: európai egyesült államokat szeretnénk

EP-választási kampánynyitó – Gyurcsány: európai egyesült államokat szeretnénk
Infovilág

A DK elnöke és EP-listavezetője hozzátette: azt szeretné, ha az új és erős európai egyesült államok vigyázna minden polgárára, biztosítaná számukra a szabad gondolkodást, a műveltség és tudás lehetőségét, tiltaná, hogy bármely állami hatalom belebeszéljen abba, hogyan gondolkodjunk, hogy az állam átlépje a világnézeti semlegesség határát, a kötelező hit- és erkölcsoktatást.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és EP-listavezetője beszédet mond pártja európai parlamenti választási kampánynyitó nagygyűlésén Budapesten, az Egyetem téren 2014. április 13-án. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)


Mindez ugyanis az európai családok, emberek magánügye – jelentette ki.    

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: olyan Európát szeretne, amelyben a nők és a férfiak egyenlőek, ahol ők döntenek arról, hogyan akarnak élni. Szerinte egy erősebb Európa védelem lenne az önkénnyel szemben, jelenleg ugyanis Európa túl gyenge, és eltűri, hogy a kontinensnek „e fura szegletében új, Putyinnal szemező politikusok jelenjenek meg, és tartsák önkény alatt a szabadságra vágyó sokaságot”.

Több és erősebb Európára van szükség, több szabadsággal, több biztonsággal – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. „Mi a Demokratikus Koalícióban több Európát és több szabadságot akarunk, és ezt ajánljuk Magyarországnak” – mondta.

Kifejtette: tisztességes politikusokat akarnak, olyan Európában és Magyarországban gondolkodnak, ahol a politikus nem több, mint bármely polgár. Mint mondta: azt látják, hogy Magyarországon az ügyészség nem számon kéri a politikusokat, hanem menteni akarja őket. Azt szeretnék, ha olyan korrupció ellenes európai ügyészség jönne létre, amely automatikusan magához vonzaná valamennyi tagállamban a politikához köthető korrupciós bűncselekményeket, hogy „ne mentegethessék Poltok és mások a bűnt”.

Orbán Viktort bírálva a DK elnöke úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök hátizsákja jó helyen van múzeumban, ám a miniszterelnök nincs jó helyen. A Demokratikus Koalíció a miniszterelnök eszméjét, politikáját szeretné a múzeumba küldeni a hátizsákjával együtt.

Az országgyűlési választás eredményére utalva Gyurcsány Ferenc elmondta: az eredményt elfogadja, a népet nem lehet hibáztatni a szabadnak tűnő döntéséért. „A haza soha sincs ellenzékben, a haza ők is, mi is, velük együtt vagyunk a haza” – jelentette ki.

A DK elnöke szerint, aki Európában sikeres akar lenni, annak barátokra van szüksége. A miniszterelnökkel nem abban van vitája, hogy védeni kell a magyar érdeket, hanem abban, hogy mi a magyar érdek, és azt hogyan kell védeni – tette hozzá. Az európai politikusoknak el kell mondani, hogy nem elegendő megengedni a szabad utazást, vállalkozást. Szükség van arra is, hogy az európai polgárok érezzék, a szegénységet fel lehet számolni hosszú távon, az életlehetőségeik közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és EP-listavezetője beszédet mond pártja európai parlamenti választási kampánynyitó nagygyűlésén Budapesten, az Egyetem téren 2014. április 13-án. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A kampánynyitó rendezvényen Gyurcsány Ferenc arra biztatott mindenkit, hogy szavazzanak Európára, a szabadságra, a biztonságra, a jólétre.

Gyurcsány Ferenc beszéde után bemutatták a DK EP-listájának élén álló jelölteket: a lista második helyén állóMolnár Csabaügyvezető alelnököt, a harmadik helyen álló Niedermüller Péter alelnököt, és a negyedik helyen álló Kakuk Györgyöt. A listát Gyurcsány Ferenc vezeti.

A Demokratikus Koalíció elnökének a felszólalása előtt eljátszották az Európai Unió himnuszát, Beethoven Örömódáját, Galkó Balázs pedig elmondta József Attila„Thomas Mann üdvözlése” című költeményét.

 

Történelemhamisításra nem lehet nemzeti méltóságot építeni

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szeretné figyelmeztetni Magyarországot, de leginkább „a hatalom mai urait”, hogy hazugságra, történelemhamisításra nem lehet nemzeti méltóságot és büszkeséget építeni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök vasárnap kora este a budapesti Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyénél, ahol tiltakozó civilek a hét eleje óta demonstrálnak.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond 2014. április 13-án a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyénél, ahol tiltakozó civilek a hét eleje óta demonstrálnak, a kordont többször elbontották, amelyet az építők vissza-visszaállították. Április 11-én a tüntetők a tervezett emlékmű talapzatát megbontották. A tüntetők között Suchman Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke, a Horn-kormány minisztere (j). (MTI Fotó: Kallos Bea)

A volt kormányfő azt mondta, hogy a magyar nem bűnös nemzet, de nem is hibátlan, mert szüleink, nagyszüleink világa hajlamos volt az önbecsapásra, arra, hogy elfordítsa a fejét, amikor bűnt látott. Hozzátette, nem kívánnak ítélkezni felettük, de mentegetni sem kívánják őket és nem akarnak részt venni abban a hazugságban, amelynek a téren épülő szobor „a jelképe kíván lenni”.

A DK-elnök szerint „Horthy rendszere” csaknem egymillió honfitársunkat küldte halálba, kit a Don irányába, kit pedig a gázkamrák poklába. Úgy fogalmazott: ehhez sokan segédkezet nyújtottak, így „besározódtunk” és „ennek a sárnak az égető marása ott van a nemzet testén”.

A szoborról azt mondta, azért kell naponta tiltakozni „ezzel a förmedvénnyel szemben”, mert nem akarják, hogy hazugságra tanítsák a nemzetet és a gyerekeket. Ez a szobor soha nem fogja egyesíteni a nemzetet, és ha erőszakkal, hatalommal mégis megépítik, akkor „ennek az emlékműnek nem lesz egy nap nyugalma” – folytatta.

Az LMP társelnökére, Schiffer Andrásra utalva közölte: valaki azt mondja, hogy ez túlzott hisztéria. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor „azok a százezrek, akik odalettek”, azt gondolták, hogy túlzott közöny veszi körül őket. „Nem a hisztéria a túlzó, hanem a miniszterelnöknek a hatalommal való visszaélése túlzó” – mondta.

Kijelentette, hogy a demokratikus közösségnek nem amiatt kell elszámolnia önmagával, hogy napok óta kitartóan hallatja a szavát, hanem talán amiatt, hogy „oly sok mindent megengedtünk”. Szerinte ugyanis 24-25 éve zajlik a magyar múlt és történelem átrajzolása. Itt az ideje, hogy ne legyen gyenge és halk a polgári demokratikus Magyarország – folytatta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: nem ők Orbán Viktor kormányfő egyetlen ellenfelei, hanem az a Magyarország is, amelyik „talán még nincs, de biztosan lesz, egy szabad, jobb világ”. És amikor „annak ítélőszéke elé fog kerülni, örülhet annak, ha csak hitványnak fogják nevezni, mert ha rajtunk múlik, ennél többet is mondanánk” – tette hozzá a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond 2014. április 13-án a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyénél, ahol tiltakozó civilek a hét eleje óta demonstrálnak, a kordont többször elbontották, amelyet az építők vissza-visszaállították. Április 11-én a tüntetők a tervezett emlékmű talapzatát megbontották. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Címkék