Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Telemedicina: sim-kártyával működő orvosi eszközök

Telemedicina: sim-kártyával működő orvosi eszközök
Infovilág

Friss kutatás szerint egészségügyi panaszok, betegségeket észlelvén a páciensek csak elenyésző esetben fordulnak orvoshoz, még akkor is, ha sokan félnek az esetleges szövődményektől. A legtöbben nem szeretnek orvoshoz járni, és gyógyszert sem akarnak szedni, sokan időhiány miatt kerülik el az orvosi rendelőket. Mindemellett a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető halálokok hazánkban. Tervszerű terápiával viszont akár ötödével csökkenthetők lennének a tragédiák.


A telemedicinába, távgyógyászatba fektetett sok százmillió forint a nagyon sok orvosi, egészségügyi problémára kínál megoldást: az Uzsoki Kórházban megvalósuló elképzelés lényege is éppen az, hogy az egyszerű orvosi vizsgálatok – szívhangfigyelés, vérnyomás-, vércukorszint-mérés – otthon is elvégezhetők legyenek.

Máris 80 telemedicinás készülék szerepel a programban, amelyben az összegyűjtött adatok a készülékbe épített telenoros sim-kártyák és a Hipernet hálózat segítségével jutnak el az orvoshoz, nagymértékben növelik a betegek komfort- és biztonságérzetét, csökkentik a várakozási időket és a betegellátás költségeit.

A telemedicina az idős betegek számára is remek megoldás, hiszen a készülékek kezelése rendkívül egyszerű, a legtöbb esetben az adattovábbítás automatikusan történik az orvoshoz, így az egészségügyi ellenőrzés folyamatos. A beteg maga vagy hozzátartozója is figyelemmel kísérheti állapotának alakulását.

Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese hangoztatta: a népesség átlagos életkorának a hosszabbodásával egyre nagyobb az igény a hosszú távú beteggondozásra, ami folyamatosan növeli az egészségügyi kiadásokat. A mobileszközök rohamos elterjedésének egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a költségek látványosan – akár milliárdokkal – csökkenthetők.

Az Uzsoki-projektben is alkalmazott Medistance megoldásról bővebben itt olvashat, tessék kattintani! 

Címkék