Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szabad internetpiacra, a barangolási díj megszüntetésére szavaztak az EP-ben

Szabad internetpiacra, a barangolási díj megszüntetésére szavaztak az EP-ben
Infovilág

A Pilar del Castillo Vera. spanyol néppárti képviselő által jegyzett jelentést 534 szavazattal, 25 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők egyértelmű szabályokkal akarják megakadályozni, hogy az internethez hozzáférést nyújtó szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat mások ellenében népszerűsítsenek. Az EU távközlési szabályzó hatósága, a BEREC 2012-i jelentése szerint több internetszolgáltató megakadályozta vagy lassította a Skype internettelefon-szolgáltatás működését.

Az internet-hozzáférést biztosító cégek továbbra is kínálhatnak magasabb minőséget képviselő, speciális szolgáltatásokat, például az igény szerint használható videoszolgáltatást (video on demand), vagy az elsősorban vállalatok által használt, nagy adatmennyiség tárolására alkalmas felhőalkalmazásokat. Azonban e szolgáltatások nem érinthetik hátrányosan a másoknak kínált internet-hozzáférési szolgáltatás elérhetőségét vagy minőségét.

A képviselők rövidítették azoknak a kivételes eseteknek a listáját, amelyek fennállásakor a Bizottság szerint blokkolható vagy lassítható az internet adatforgalma. A képviselők úgy vélik, hogy az internet működését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása végett, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelőzése céljából lehet akadályozni. Ha ilyen „forgalomszabályozási intézkedésekre" kerül sor, azoknak „átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak" kell lenniük, és „a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn".

A képviselők leszögezték: az internet-hozzáférést biztosító vállalatoknak a „netsemlegesség" elvét kell követniük. Ez azt jelenti, hogy az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettől, az adattípustól, a tartalomtól, a használt készülékektől, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beleavatkozás nélkül, egyenlő módon kell kezelniük.

A képviselők a jogszabálytervezet módosításával az Unión belüli barangolási díjak (=a külföldről történő mobiltelefonálásért, üzenetküldésért és adatforgalomért felszámított extra díj) 2015-i megszűntetését kérik. A barangolási szolgáltatások „visszaélésszerű használata" esetén kivételesen kivethető bizonyos, korlátozott mértékű használati díj, fogalmaztak a képviselők.

Az Európai Parlament a jogszabálytervezetről első olvasatban megfogalmazott véleményét fogadta el avégett, hogy az eddig elvégzett munkát összegzett formában nyújthassa át a következő Parlament számára. A májusban megválasztott képviselők így építhetnek a jelenlegi ciklus eredményeire.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2014.4.3-ra kattintva)

A plenáris vita felvételről (2014.4.2.)

Kiélezett verseny várható a mobilpiacon

Az Európai Parlament döntése alapján 2015. december közepén eltörlik a roamingdíjakat az Európai Unióban. „Ezzel megszűnnek a mobiltelefon-társaságok szolgáltatásait elválasztó országhatárok: egy magyar előfizető akár egy brit szolgáltató feltöltő kártyás csomagját is használhatja, amelyet korlátlan beszélgetéssel és előfizetéssel már 15–20 font havi díjért is megvásárolhat” – adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál.

„Egyértelműen az árak csökkenésére számíthatunk, a döntés végre valódi versenyt hozhat a mobilpiacra. A Magyarországon jelen lévő három szolgáltató eddig nem igazán szállt egymással versenybe az előfizetőkért” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője. Mintegy 28 000 európai körében végzett felmérés szerint az előfizetők 94 százaléka szinte egyáltalán nem használja a telefonját, mikor külföldön tartózkodik. Így hiába vehető biztosra, hogy sokkal többen fogják igénybe venni az olcsóbb szolgáltatásokat, a szolgáltatók nem számíthatnak hatalmas bevételkiesésre.

 

Címkék