Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécset különösen kedvelik a külföldi cégek

Bécset különösen kedvelik a külföldi cégek
Infovilág

Minden eddigi rekordot túlszárnyalt tavaly a külföldi, nemzetközi vállalkozások letelepedése Bécsben: 2008-ban 119, 2011-ben pedig már 126 külföldi vállalkozás hozta létre az osztrák fővárosban a telephelyét; tavaly összesen 133. Ez 38 millió euró befektetéssel járt és 700 új munkahely létesült.


A legtöbb cég – összesen 35 – Németországból érkezett Bécsbe; a kelet- és közép-európai befektetők körében is egyre népszerűbb az osztrák főváros. A térségből a legnagyobb arányban Magyarország képviseltette magát (12 céggel), mögötte Oroszország (7) és Szlovákia (3). Ezzel az adattal még az Egyesült Államokat is megelőzte Magyaroszág, 2013-ban ugyanis csak 10 amerikai vállalkozás telepedett le Bécsben. (Arról nem szól a hír, hogy máris hány amerikai vállalkozás működik a valamikori császárvárosban – a szerk.)

Az új cégek hatoda az ipari termeléshez kötődő szolgáltatásokat kínál, minden tízedik a nagykereskedelemben tevékenykedik. Sok új vállalkozás érkezik az információs és kommunikációs technológiák, valamint az új médiák területéről. Ennek megfelelően egyre növekszik a startupok (kezdő vállalkozások) aránya.

A múlt tíz évben ezernél több külföldi, nemzetközi vállalkozás (Magyarországról 30) telepedett le Bécsben, miáltal összesen 800 millió eurót fektettek be és 9100 munkahelyet létesítettek. Ugyanezen időszak alatt látványosan nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések is: 2002 óta megháromszorozódtak és már elérik a 75 milliárd eurót.

„Bécs stabil körülményeket kínál – amit manapság nagyra értékelnek a vállalkozások” – magyarázza Renate Brauner polgármester-helyettes. „A célunk, hogy azok a cégek, amelyek Bécs mellett döntenek, itt növekedjenek tovább, itt fektessenek be és hozzanak létre munkahelyeket. Ebben a törekvésükben célzott intézkedésekkel segítjük őket” – teszi hozzá.

Címkék