Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Világújdonságok kapták a Magyar Innovációs Nagydíjat – sikertelen hekkereknek vérnyomáscsökkentő

Világújdonságok kapták a Magyar Innovációs Nagydíjat – sikertelen hekkereknek vérnyomáscsökkentő
Infovilág

„Ha mindent megtennénk, amire képesek vagyunk, saját magunkat is elkápráztatnánk.” „Aki mások nyomában jár, sohasem kerülhet elébük; aki maga nem tud jó dolgokat alkotni, másét sem használja jól fel.” Két szellemóriástól, Edisontól és Michelangelótól idézett az Országházában Kövér László parlamenti elnök és Varga Mihály gazdasági miniszter a 2013. évi Magyar Innovációs Nagydíj átadásán.

A KVV Kőolajvezeték-építő Zrt. mérnökei.

Mindketten utaltak rá, hogy 2012-ben a GDP 1,3 százalékát fordította az ország kutatásra, fejlesztésre, innovációra, s a szándékok szerint 2020-ra 1,8 százalék jut majd erre a célra.

simon Miklós, a A KVV Kőolajvezeték-építő Zrt. vezérigazgatója a nagydíjjal.Az idén az innovációs nagydíjat a KVV Kőolajvezeték-építő Zrt. kapta a nagyszilárdságú csőtávvezetékek hegesztésfejlesztéséért. A siófoki KVV Kőolajvezeték-építő Zrt. (az Olajterv Csoport tagvállalata) mintegy 450 dolgozóval, a legnagyobb magyar vezetéképítő vállalat. Éves árbevétele 10–15 milliárd forint, és a napokban fejezte be a többi közt a szlovák–magyar gáz-tranzitvezeték megépítését, amelynek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.

A szénhidrogén-szállító csőtávvezetékek alapanyagául szolgáló acélcsövek mértékadó jellemzőit a múlt időszakban folyamatosan növelték, elsősorban azért, hogy a vezetékcső falának vastagítása nélkül, sőt annak csökkentésével, lehetővé váljék a minél nagyobb közegnyomáson üzemeltetés. Ezzel egyrészt nagyobb mennyiségeket tudnak szállítani, másrészt kevesebbe kerül a létesítmény megvalósítása, a csökkenő anyagköltségek miatt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Ipari Innovációs díját a Mediso Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft. kapta a nanoScan PET/MRI integrált pre-klinikai in vivo képalkotó rendszerért. A Mediso Kft. Budapest egyik leginnovatívabb középvállalata 200 munkatárssal, évi 6–8 milliárd forint árbevétellel, a nukleáris orvostechnikában és a radiológiában használatos képalkotó diagnosztikai rendszerek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik.

A nanoScan PET/MRI élő (in vivo) laboratóriumi állatok vizsgálatára alkalmas molekuláris képalkotó rendszer, mely két klasszikus képalkotó módszert egyesít egy berendezésben: az izotópdiagnosztikában alkalmazott pozitron emissziós tomográfiát (röviden PET) és a mágneses rezonancia vizsgálatot (röviden MRI). Az integráció során arra törekedtek, hogy megőrizzék a PET készülék kiváló képalkotási paramétereit annak ellenére, hogy a hagyományos PET készülékek igen érzékenyek az MRI szórt mágneses terére. A nanoScan PET/MRI a világon az első teljesen integrált, kereskedelmi forgalomban kapható pre-klinikai PET/MRI, mely 2011-ben történt bemutatása óta még mindig az egyetlen valódi telepítésekkel rendelkező berendezés.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetvédelmi Innovációs díját az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. nyerte el az új generációs alumínium elektrolit kondenzátor és Epcos teljesítmény-induktivitások kifejlesztéséért. Két új elektrolitot fejlesztettek, amelyek segítségével a kondenzátorok élettartama akár 50-60 százalékkal is növelhető, emellett a környezeti terhelés öt százalékkal csökkenthető.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs díjában a TeGaVill Kft. részesült a szántóföldi lágyszárú növénytermesztés melléktermékeit felhasználó, környezetterhelést csökkentő agro-energetikai technológiák és géprendszerek kifejlesztéséért.

A cég egy komplex gépsort fejlesztett ki, amely a lágyszárú növények (búzaszalma, rozsszalma, energiafű-, triticale-, repce-, kukorica-, napraforgó- szója-szár) tetszőlegesen bálázott szármaradványainak, összeállítástól függően az aprítását, darálását, tisztítását képes elvégezni. Az így előállított, különböző méretű, megfelelően tisztított, portalanított, aprított termékeket az állattartásnál, kertészetekben használják, de az automatizált kis- és közepes teljesítményű tüzelőberendezések alacsony költségű tüzelőanyaggal történő ellátására is alkalmas, és jó építőipari hőszigetelő falburkoló lapok is készülhetnek belőlük.

Hodász István, az Egis első embere átveszi a nagydíjat.A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs díját az Egis Gyógyszergyár Nyrt. kapta a magasvérnyomás-betegség kezelésére kifejlesztett Egiramlon készítményének gyártásáért és forgalmazásáért. A szert a magas vérnyomástól szenvedők eredményesebben használhatják, mint az addigi készítményeket. 2012-2013-ban több mint 44 ezer magasvérnyomásos beteget kezeltek vele. A 2012–2013. üzleti év végéig 14 országban vezették be, s azóta összesen 1,9 milliárd forint bevételt hozott az Egisnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs díját a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., az I-Cell MobilSoft Zrt. és az ARH Hungary Zrt. nyerte el a HU-GO elektronikus útdíj-szedési rendszer megvalósításáért. Az indoklás szerint a HU-GO az első nyílt útdíj-rendszer a világon, amely szabványos interfészek használatával biztosítani tudja más útdíjszedési közreműködők piacra lépését, valamint akár külföldi illetőségű cégek viszonteladói vagy bevallási közreműködői csatlakozását. Az innováció eredményeként a rendszerben 2013. december végéig több mint 32 ezer ügyfél regisztrálta 113 ezer tehergépjárművét. A tervezett 42 milliárd forinttal szemben 20 milliárd forintból valósult meg a beruházás, amely sokkal olcsóbb, mint más útdíj rendszer elkészítése.

Lám István, a Tresorit vezetője.A Magyar Innovációs Szövetség Start-up Innovációs díját a Tresorit Kft.-nek ítélték oda a Tresorit fájlmegosztási és szinkronizálási szoftver kifejlesztéséért. Még 2009-ben egy háromfős, a titkosítási eljárásokért és kutatásért rajongó csapat peer-to-peer alapú megosztási rendszerek titkosítását lehetővé tevő kutatásba kezdett, a Budapesti Műszaki Egyetem által támogatott működő CrySyS IT biztonsági laborban. A 2011 alakult Tresorit több nemzetközi startup és biztonságtechnológiai konferencián versenyezhetett a legjobbakkal.

A Tresorit a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott titkosítási technológiájával és a megosztható, kliens-oldali titkosítással világviszonylatban is élen jár a felhő alapú tárhely-biztosítás és fájlmegosztással foglalkozó szolgáltatók között. Ugyanakkor a Tresorit a technológiai innovációt a szolgáltatásfejlesztéssel integrált szemléletben fejlesztette termékké. A titkosított megoldást kínáló versenytársak termékeivel szemben a végfelhasználók egy jól működő, gyors, azaz a mindennapokban könnyen használható, szerethető szolgáltatással találkoznak. A cég 25 ezer dollárt ajánlott fel bárkinek, aki képes feltörni a rendszert, de eddig egyetlen hekkercsoportnak sem sikerült, bár 49 ország 700 hekkere kísérletezett vele.  

Címkék