Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Seuso-kincs: 15 millió eurót fizetett az ország a családi ezüst hét darabjáért

Seuso-kincs: 15 millió eurót fizetett az ország a családi ezüst hét darabjáért
Infovilág

A kormányfő tájékoztatása szerint „Magyarország családi ezüstjének” visszaszerzési költsége 15 millió euró volt, az 1990-i kikiáltási ár mai értékének egyharmada. „Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról", amely a múlt hét végén történt meg – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt mondta: ha egy országnak van ereje és tekintélye, akkor képes visszaszerezni azt, ami az övé.

Seuso-kincs: vadásztál (részlet).


A miniszterelnök kérdésre válaszolva kalandos történetnek nevezte a visszaszerzést. Az ezt célzó tárgyalásoknak két „főszereplője” volt, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár. A hazaszállítás biztosításáért a kormányfő köszönetet mondott Hajdu Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának.

Baán László a tájékoztatón történelmi pillanatként jellemezte a kincsek visszaszerzését, amelyek szombattól – három hónapon át – tekinthetők meg ingyenesen az Országházban, később pedig várhatóan a múzeumi negyed „ékkövei lesznek”. Hozzátette, a tizennégy darabos dísztárgy-együttesnek a fele ért most haza, köztük a legfontosabb darab, a névadó Seuso-tál.

Seuso-vadásztál.

Seuso-kincs: Dionysos-kancsó.Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt mondta, a magyar tudomány számára óriási jelentősége van a kincs visszavásárlásának, hiszen így kutathatóvá válik, a tudományos élet pedig mindent meg is tesz majd e kutatások elvégzéséért. A rövid nyilatkozatok után Orbán Viktor, Baán László és Pálinkás József leleplezte a hét alkotást.

Orbán Viktort a sajtótájékoztatón megkérdezték arról, hogy lesz-e esetleg mégis miniszterelnök-jelölti vita a parlamenti választás előtt. A kormányfő úgy reagált, hogy erre a kérdésre korábban már válaszolt, nem tud új hírrel szolgálni.

További részletek a Seuso-kincsekről itt; tessék kattintani!

Korábban olcsóbban adták volna a Seuso-kincseket - állítja Hajdú Éva

 

Hajdú Éva, a Seuso-kincsek volt miniszteri biztosa a nyilatkozik az ATV-ben

Címkék