Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mitől kék a kéknyelű? – borbemutató a New York Kávéházban

Mitől kék a kéknyelű? – borbemutató a New York Kávéházban
Infovilág

Badacsonyt sokan szeretik: a tájért, a Balatonért, a kellemes nyári élményekért – és remek boraiért. A mikroklímának, a vulkanikus talajnak köszönhetően kiváló karakterű borokat lehet ott készíteni, ám nem árt elmélyedni a szakma rejtelmeiben, ha netán szőlőt szeretnénk telepíteni a balatoni felvidéken.

A badacsonyi borászat a kilencvenes évektől kezdődően egyre több meglepetéssel szolgál. Sok kiváló szakember mutatkozott be már eddig is, ám időközben felnőtt a borászok fiatalabb nemzedéke, s ők új lendületet adnak a térség „nyomulásának”. Több szakmai egyesületnek, civil összefogásnak, hegyvidéki kezdeményezésnek köszönhetően sikerült megszervezni a világ legnagyobb, mai kéknyelű kóstolóját a New York Kávéházban. Aki ellátogatott a rendezvényre, és belekortyolt a badacsonyi borászok remekeibe, nyilván egyetért azzal a megállapítással, hogy BADACSONY joggal szerepel csupa nagybetűvel a bortérképen.

A bemutatkozást azért hozták a fővárosba a szakemberek, mert a főváros egyúttal az ország borkereskedelmi központja is, és itt a borfogyasztók népes tábora él – mondta újságírók előtt Part Imre, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnöke. A rendezvényen a borvidék 31 borászatának 155 borát lehetett megkóstolni. Ez azonban nem a teljes termés, mert vakkóstolással előzsűrizték a nedűket, és csak a legjobbak palackjai kerülhettek az asztalokra.

A balatoni borászok egyébként a közeli jövőben forradalmasítani szeretnék a Balaton-parti vendéglátást. Elképzelésük lényege, hogy a magyar tenger partján a helyi termékek – borok, halak stb. – domináljanak, ami öregbítené a hazai gasztronómia hírnevét. Ami jó hatással lehet az idegenforgalomra is, amely egyébként éppen most, néhány éve ébredezik Csipkerózsika-álmából. Egyre több programot kínálnak a táj szerelmeseinek az idegenforgalom szakemberei: a kiránduló célpontok között szerepel egyebek mellett a Káli-medence, a tapolcai tavas barlang, Egri József gyűjteménye és a Kisfaludy-ház. Kulináris élvezetekkel pedig nemcsak a felújított strandokon lehet találkozni, hanem számos pincében és étteremben.

A Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület azt tervezi, hogy a megyei vezetés támogatásával együttműködési megállapodást köt a somlói és a füredi borászok egyesületével. Ez az összefogás is hozzájárulhat az említett Balatoni KÖR elnevezésű gasztronómiai forradalom sikeréhez, amelyet a napokban hirdetnek meg Siófokon.

A New York Kávéházban rendezett borbemutató sztárja a badacsonyi kéknyelű volt. Ezt az őshonos borfajtát mindegyik pincészet elhozta a fővárosba. A kóstolót megelőzően arról is hallhattunk, hogy a kéknyelű ősi magyar szőlőfajta, amelyet csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek. Nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta.

A második világháború utáni nagyüzemi gazdálkodás háttérbe szorította a kéknyelű termesztését. (Ma is csupán negyven hektáron találkozhatunk vele.) A fajta népszerűsítésére több mint tíz éve Badacsonyban a kéknyelű virágzását ünneplő rendezvénysorozatot tartanak. Bora halvány citrom színű. Illata visszafogott, főleg fehér húsú gyümölcsökre, csonthéjasokra, citrusokra, néha virágokra és zöldfűszerekre emlékeztet. Magas savtartalma miatt késői szüretelésű bor is készíthető belőle.

Címkék