Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hidden Roots: lemezbemutató koncert a tavaszi fesztiválon

Hidden Roots: lemezbemutató koncert a tavaszi fesztiválon
Infovilág

Sok rangos helyen – itthon és külföldön is – énekelt már saját kvartettjével a fiatal jazzénekesnő. Most pedig második lemezét mutatja be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Karosi Júlia: a korong ebben a hónapban jelenik meg a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában. A Hidden Roots című album zenei anyaga Budapesten hallható először, a lemezbemutató koncerten. A lemezfelvételen közreműködött és a koncerten is zenél a New Yorkban élő fiatal német szaxofonos, Tobias Meinhart. A korongon két számban hallható Kovács Linda énekes, aki szintén fellép a március 26-i koncerten.

Az album főként Karosi Júlia saját szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal-feldolgozással együtt. A témák instrumentálisak, az ének egyenrangú szerepelt játszik a szaxofonnal. A zene dinamikus, magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét. A vokál effektet és loop-ot használ, amely modern hangzást kölcsönöz a zenekarnak, s izgalmas groove-okkal gazdagtja a zene szövetét.

Meghatározó a ritmikai változatosság, néhol folkos hatás, szöveg nélküli, instrumentális témákkal. Karosi Júlia számára a jazz tradícióin fontosak a népdalok, Bartók erőteljes művei és az őt, valamint a környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett felkutatni, s e gyökerek alapján meghatározni a saját zenei identitását.

A zenész családból származó Karosi Júlia először az ELTE-n tanult filozófiát és esztétikát, 2006-ban diplomázott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. Jelenleg a mesterképzést végzi ugyanott. 2012-ben a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal memzetközi énekverseny döntőse. A saját zenekarát Karosi Júlia Quartet néven alapította 2009-ben. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játssza. Karosi Júlia első lemeze 2012 februárjában jelent meg. 

Címkék