Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Qilive 5,3”: okostelefon az Auchantól

Qilive 5,3”: okostelefon az Auchantól
Infovilág

Első ránézésre a lényeg látszik a dobozon: a telefon képe, a hátsó kamera felbontása, a teljesítménye és hogy két SIM-kártyát képes kezelni. A dobozban a kötelező tartozékok találhatók a készülék mellett. A Smartphone 5.3’’ Q.4122 jelű készülék fogása kellemes, és bár 190 grammot nyom, mégsem mondható nehéznek. Mivel ennél kisebb képátmérőhöz szoktam, először egy kézzel nem is igazán tudtam kezelni; igaz, nem is az effajta virtuóz fogásokra tervezték. Egyesek ezt a méretet már phabletnek mondanák, ami a phone és a tablet szavak összeragasztásából keletkezett. Nem biztos, hogy ezt az elnevezést meg kell honosítani. Mindenesetre maradjunk abban, hogy ez a Qilive-készülék egy nagyra nőtt okostelefon.

Az5,3 hüvelykképátmérő, 960×540 pixeles felbontással és a négymagos, 1,2 GHz-es Qualcomm MSMS8625Q processzoral a multimédiára helyezi a hangsúlyt. A készülék „hozza is amit kell”: az IPS-technológiájú  kijelző képe szép, éles, a gyors váltásokra jól reagál, a dinamikus hátterek jól mutatnak. A rendszer 1080p-es videó-állományokat képes 30 képkockás sebességgel lejátszani.

A 8 megapixeles autofókuszos főkamera szép képeket készít, mivel tervezői lámpával is ellátták a készüléket, ekként a már vakut kívánó fényviszonyok közepette is jól használható a kamera-funkció. A vele készíthető video 720p formátumú; a szembe kamerája 2 megapixeles.

A nagy felbontások tartozéka a nagyobb tárhely is, ezért az okostelefonban 4 GB belső tárhely lakozik, ami külső micro SD-kártyával további 64 gigával bővíthető.

A nagy teljesítményhez illő nagy akkut is kapott az 5,3 hüvelykes Qilive-telefon, az energiatároló 2800 mAórás. Ezzel a kapacitással egyensúlyban van a tápellátás.

Mivel telefonról van szó, meg kell említeni azt, hogy 3G kommunikációra képes. Ha pedig a kommunikációnál tartunk, akkor a helyi vezeték nélküli kapcsolathpz a WiFi (802.11 b/g/n) és természetesen a Bluetooth 3.0 áll használója rendelkezésére. Vezetékes kapcsolatként egy micro USB-csatlakozás szolgál.

A készüléket az Andorid 4.1 Jelly Bean operációs rendszer igazgatja. Az előző Android-verzióhoz képest szembetűnő változás a zenelejátszó eltűnése, így erre a feladatra a Google play music maradt. A zenelejátszáshoz egy 3,5 mm-es sztereo fülhallgató csatlakozó használhat a tulajdonos. A másik szembetűnő újítás a Google Chrome, mint alapértelmezett böngésző a telefonon.


A Q.4122 jelű telefon további előnye, hogy kártyafüggetlen és két SIM-kártyát képes kezelni, ez a funkció a két előfizetést birtoklók számára különösen hasznos: megtakarítják egy másik készülék árát, továbbá csak egy kütyüt kell zsebre vágniuk.

Az Auchan Qilive-járól a bemutatkozó próbán szerzett tapasztalok összegzéseként leírható: jól sikerült, és ha jó árat kap, akkor minden bizonnyal kelendő készülék lesz a magyar vásárlók körében is. Korrekt módon tudja mindazt, ami a felső kategóriás mobiltól elvárható.

Címkék