Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fotóalbumok Novák Emil operatőr munkáiból

Fotóalbumok Novák Emil operatőr munkáiból
Infovilág

Novák emil 1981-ben.Novák Emil írta, fényképezte és rendezte a Sobri című filmet és tévésorozatot. Évtizeddel ezelőtt megalapította a Magyar Operatőrök Társaság Aranyszem Fesztiválját, 2006-ban pedig a HSC Stábiskolát, az első átfogó szakmai filmképzést Magyarországon. Novák 1970 óta van jelen a magyar kulturális életben. Pályája kezdetén Jancsó Miklós és Gyurkó László 25. Színházában fotósként működött közre, és részt vett több produkció – köztük Cseh Tamás első koncertjei – szervezésében is. Később a MAFILM-nél fotósként és segédoperatőrként dolgozott, majd 1978-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Illés Györgytől és Vagyóczky Tibortól tanulta a cinematographer-mozgóképírás mesterségét, Dömölky Jánostól és Horváth Ádámtól a tévé-rendezést, Szabó Istvántól és Fábry Zoltántól pedig a filmrendezést.

Főiskolai rendezései minden európai filmiskola fesztiválján nagydíjat kaptak. Az általa fényképezett első játékfilm a Felhőjáték volt. Akkor Ragályi Elemér és Koltai Lajos ajánlotta Maár Gyula rendező figyelmébe. Második operatőri munkája Elek Judit filmje, a Mária-nap volt. Dolgozott Erdély Miklóssal, a kísérleti film nagy mesterével, valamint ő fényképezte a közkedvelt Linda című tévésorozat számos epizódját.

Novák 1987-ben elhagyta az országot, hogy szakmailag bizonyítson egy olyan földrészen is, ahol a filmipar technikailag sokkal fejlettebb, mint nálunk. Ausztráliában próbált szerencsét, ahol az Ausztrál Filmiskola elvégzése után reklámfilmeket fényképezett, valamint részt vett a sydney-i 31-es TV létrehozásában, amely 22 különböző etnikai csoport – Nováknak köszönhetően köztük a magyar – közös csatornájaként jött létre, és ahol az igazgatósági tanács tagja volt 1997-ig.

Az Ausztrál Operatőr Szövetségtől egy-egy díjat kapott kísérleti film, illetve zenés klip kategóriában. Sydneyben 1992-ben megalapította a Museum of Hungarians képzőművészeti társaságot, a Magyar Filmunió segítségével megszervezte az első magyar filmhetet.

Tizennégy év után, 2001-ben tért haza és rögtön két film operatőri munkálataiba is belekezdett: részt vett a Werckmeister harmóniák szakmai előkészítésében, Koltay Gábor filmjének, a Sacra Coronának ő volt az operatőre. Filmes pályafutása mellett egyéb művészeti ágakban is kipróbálta magát, így fényképez és fest is, számos kiállítása volt itthon és Sydney-ben egyaránt.

Tervei közt szerepel a Volt egyszer egy Budapest című tévésorozat elkészítése Rudolf Péterrel:a magyar főváros 1865–75 közötti történetét dolgozná föl.

A filmes művész születésnapja alkalmából két fotóalbum jelenik meg e-book formában. A Hungarian cinema-ban eddig még nem látott gyönyörű portrékat láthatunk a többi között Törőcsik Mariról, Jancsó Miklósról és Cseh Tamásról, Emil gyerekkori barátjáról is. A Tiltott képek okostelefonnal készített képeit tartalmazza, amelyek titokban készültek az Argo2 és a Senki szigete című új magyar filmek forgatásán. Mindkét könyv szeptembertől nyomtatásban is kapható lesz a boltokban. 

Címkék