Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Udvari katasztrófa – a 21. századba lépett a Magyar Vöröskereszt

Udvari katasztrófa – a 21. századba lépett a Magyar Vöröskereszt
Infovilág

Homokzsákokkal körülvett-védett, vízzel feltöltött műanyag tartályok, mesterséges eső. Életszerű körülmények, melyek között a Vöröskereszt szervezet munkatársai és önkéntesei bemutatták, hogyan zajlik árvíz idején, élesben a mentés. Noha megrendezett volt minden, mégis: érezhető feszültséggel figyeltünk, honnan érkeznek a mentők, hogyan és mit kiáltanak, keresvén a bajba jutottakat, kopognak be a házakba, bennrekedtek után kutatva. Hosszú rúdra akasztva nyújtják be a mentőmellényt az épületben rekedteknek, gyereknek, idős, beteg, járókerettel közlekedő asszonynak. A bemutató részvevői lélegzetüket is visszafojtva hallgatták, miként nyugtatják és igazítják el a bajba jutottakat, hogy a lehető legbiztonságosabban és leggyorsabban kijuthassanak, kijuttathassák őket az életveszélyessé vált házakból.


Mutatták, hova lépjenek, léphetnek, és arra is volt gondjuk, hogy a kisgyerek magával vihesse kedvenc játékát. A kimenekített, átfázott embereket nyomban fémfóliába bugyolálták, és közben jó szóval nyugtatják a családtagokat, mindenkit kihoznak, biztonságba helyeznek, jön már apa meg anya is…

A befogadóhelyen mindenkinek jár egy kis csomag, benne étel-ital, közben összeírják a kimentetteket, nevüket, személyi adataikat, följegyzik, ha netán beteg, orvosra, gyógyszerre szorul. Csodálatra méltó a mentők, a gondoskodók nyugalma, összeszokottsága – vészhelyzetben ez különösen fontos, a pánikot meg kell előzni, életekről, emberekről van szó.

A vizes-homokzsákos udvarról, majd a befogadó helyről egy újabb helyszínre vonulnak a bemutató részvevői, az irányító központba. Megtudják, hogy  a Synaptel Kft. munkaerő-irányítási alkalmazása alapvetően megkönnyíti a Magyar Vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek munkáját. Segítségével ugyanis pillanatok alatt rögzíthető, rendszerezhető és továbbítható a katasztrófa sújtotta területen bekövetkezett valamennyi fontos lényeges információ. Az applikáció űrlapok, hangfelvételek, fotók kezelésére alkalmas, a rögzítés pillanatában hely- és időbélyeggel látja el őket, és nyomban egy központi számítógépre továbbítja a fájlokat. Nincs többé időt rabló, vészhelyzetben nehezen elvégezhető papírmunka.

A Telenor által rendelkezésre bocsátott táblagépeken és okostelefonokon futó alkalmazás segítségével azonnal feldolgozhatók a mentési, kárfelmérési, segélyezési adatok, gyorsan és folyamatosan informálható a helyszínen dolgozó Vöröskereszt-egység. A mobilszolgáltató arról is tájékoztatta a bemutató krónikásait, hogy a munka közben gyűjtött, rögzített valamennyi adat titkosítva jut el az irányítókhoz, döntéshozókhoz. Szükség esetén arra is lehetőség van, hogy a katasztrófa térségében a mobilszolgáltató növelje térerőt a biztonságos kapcsolattartás végett. Ha kell, pillanatok alatt telepíthető mobil hírközlő központ, és a védelemben, mentésben részt vevők akár vízálló telefonokat, táblagépeket is kaphatnak.

A mai bemutató közreműködőinek köszönhetően bárki meggyőződhetett arról, hogy a 19. század végén, 1881-ben alakult magyar humanitárius szervezet az új technikai eszközök révén belépett a 21. századba.

 

Hasznos tudnivalók vészhelyzet esetére

Katasztrófahelyzetben a telefont csak a legszükségesebbekre használjuk. Kapcsoljuk ki az összes, nem alapvető fontosságú funkciót, így például a GPS-t, a WiFi-t és a Bluetooth-t. Csökkentsük a kijelző fényerejét, így is meghosszabbítva a telefon készenléti idejét. A 3 legfontosabb telefonszámot jegyezzük fel biztonságos helyre, hogy a telefon lemerülése után is kapcsolatba léphessünk a kiválasztott személyekkel. A gyerekeknek tanítsuk meg a legfontosabb telefonszámot. Ha gyenge a térerő, hívás helyett küldjünk SMS-t. Előre látható kitelepítéskor feltöltött telefonnal hagyjuk el a lakást. Lehetőség szerint legyen nálunk pótakkumulátor és telefontöltő.

A menekülőcsomag tartalma: személyes iratok másolatai; pótkulcs lakáshoz, járműhöz; fontos információk és telefonszámok; személyes gyógyszerek és leírásaik; tartalék szemüveg; ceruza, papír, zsebkés, síp; váltóruházat; takaró vagy hálózsák; 3 napra elegendő tartós élelmiszer; evőeszközkészlet; ivóvíz; elemlámpa, tartalék elemmel; elemes FM-rádiókészülék; személyes elsősegélykészlet; higiéniai csomag (törölköző, szappan, fogkefe, fogkrém, fésű, borotva); készpénz.

Címkék