Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapesti Tavaszi Fesztivál: 58 helyszín, 172 program – külföldről is vár közönséget

Budapesti Tavaszi Fesztivál: 58 helyszín, 172 program – külföldről is vár közönséget
Infovilág

Zubin Mehta vezényli a Bécsi Filharmonikusokat.A hőmérő higanyszála máris tavaszt mutat, holott még javában tart a február. Csak remélni lehet, és a szervezők is ebben bíznak, hogy nem kell március második felében majd havat lapátolnunk – ellentétben a tavalyitól. Elvégre a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), Európa egyik kiemelkedő színvonalú rendezvénye nemcsak fővárosi vendégeket vár, hanem kulturális táplálékra éhes érdeklődőket az egész országból, sőt külföldről is.

A mai beharangozó sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt fejtegette, hogy – köszönhetően régi kulturális intézmények megújulásának és korszerű helyszínek átadásának – „új kulturális helyzet jött létre Budapesten”. A 2013. évvel összevetve az idei terveket, most kétszer annyi helyszínen és kétszer annyi programmal várják a vendégeket. A Budapesti Tavaszi Fesztivál költségvetése meg is duplázódott a tavalyihoz képest.

A klasszikus, kortárs és könnyűzene, valamint a tánc, színház és képzőművészet világával 58 helyszínen, 172 program keretében találkozhatnak a látogatók. Érdemes közülük néhány eseményt és szereplőt kiemelni: Philip Glass, a Zubin Mehta vezényelte Bécsi Filharmonikusok, a firenzei Uffizi Galéria múzeum kiállítása és a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó.

A Művészetek Palotája vezérigazgatója ehhez azt fűzte hozzá, hogy az átfogó szervezői együttműködésbe a Magyar Turizmus Zrt.-t is bevonták. Káel Csaba méltatta, hogy a fesztivál finanszírozásának feltételeit a kormány négy évre előre biztosította. A fővárosi fesztivál egyébként a bécsi és prágai társrendezvényekkel is együttműködik.

Tarlós István főpolgármester arra hívta föl a figyelmet, hogy a programok egy része ingyenes, s a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a firenzei Uffizi Képtár együttműködésének köszönhetően először láthatók itthon az olasz múzeumban őrzött magyar festőönarcképek. Lesznek egyebek mellett utcai installációk, sakkfesztivál a nemrég megnyitott Bálnában, fel lehet ülni a Dunán ringatózó koncerthajókra, betérhetünk templomi hangversenyekre, és levegőzhetünk a Vörösmarty téri tavaszi vásáron.

A Nemzeti Színház ad otthont a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozónak: 12 ország 19 előadását állítják színpadra, díszvendégként Oroszország társulatát láthatjuk. Vidnyánszky Attila főigazgató reményei szerint az idei első színházi találkozót jövőre követi a második, és idővel hagyományról beszélhetünk.

Ami pedig a turizmus és a kulturális fesztivál összefüggéseit illeti: e tekintetben még bőven van kiaknázható lehetőség. A Magyar Turizmus Zrt. Bécsben, Moszkvában, Szentpéterváron, Párizsban, Brüsszelben, Berlinben és Londonban is népszerűsíti a fesztivált.

Aki pedig nem jut el a rendezvények helyszínére, az sem marad le mindenről, hiszen a közmédia munkatársai felvételeket készítenek; a rádió és a tévé élő közvetítéseket ad, beszámol az eseményekről.

További részletek a programkínálatról ITT olvashatók.

Címkék