Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A „Riporterek határok nélkül” értékelése: tizenhat helyet zuhant a magyar sajtószabadság

A „Riporterek határok nélkül” értékelése: tizenhat helyet zuhant a magyar sajtószabadság
Infovilág

A Riporterek határok nélkül szervezet szerint romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon, amely az egy évvel azelőttihez képest 16 helyet esett vissza és jelenleg 179 állam közül az 56. helyet foglalja el. A felmérés rámutat, hogy az erősen vitatott médiatörvények következményeként a rendszert bíráló újságírók tucatjával vesztették el állásukat, főleg a közrádiónál és tévéknél.


Az öncenzúra és a hatalommal szembeni engedelmesség sok szerkesztőségre átterjedt. A Médiahatóság azonban ritkán folyamodik közvetlen beavatkozáshoz, illetve lép fel jogi eszközökkel, például pénzbírság kivetésével a rezsimkritikus orgánumokkal szemben.

A nemzeti-konzervatív kabinet sokkal inkább az MTI-n és a messzemenően vonalhű állami médián keresztül befolyásolja a jelentéseket. Miközben a kormánybarát újságok állami és pártpénzeket kapnak, aközben nyomás alá helyezik azokat a cégeket, amelyek az ellenzéki sajtóban hirdetnek. 

Az osztrák Neo-párt ügyvezetője elárulta: 2012-ben kilenc hónapon át segítette a bécsi magyar nagykövetséget – írja az osztrák Der Standard. A magyar származású, 40 éves Feri Thierry abban igyekezett segíteni, hogy a képviselet miként kezdhet párbeszédet az ország bírálóival. Most úgy értékeli, hogy a kritika jó része jogos volt, főleg a kormány demokrácia-politikáját illetően, ám egy-kettő megalapozatlannak bizonyult. Világnézete azonban ezzel együtt sem esik egybe Orbánéval. 

A mai nemzetközi lapszemle teljes terjedelmében itt olvasható; tessék kattintani!

Címkék