Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt

Négykezes felsőfokon: Várnagy Andrea és Farkas Zsolt
Infovilág

Farkas Zsolt és Várnagy Andrea.Farkas Zsolt és Várnagy Andrea szerencsés emberek, mert nemcsak a művészi tehetségükben találtak egymásra, hanem 1990 óta a szerelemben is. Immár három gyerek szüleiként, sajátos hangvételükkel tovább gyarapítják a Liszt-irodalmat.

A történetük: mindketten a Győri Zeneművészeti Főiskolán szereztek zongoratanári-kamaraművészi diplomát 1993-ban; Zsolt a mesterdiplomát Münchenben, Andrea Dortmundban kapta meg. Házastársként tértek haza 1997-ben. Eleinte szólókoncerteket adtak, mígnem felkérték őket egy négykezes hangversenyre, akkor ismerték fel igazán a közös előadói világukat. Azóta a pódiumon elválaszthatatlanok. Tanárként igyekeznek a zenét a legfiatalabbaknak is átadni „Zeneképzelet” című műsorukkal; küldetést teljesítenek: nemcsak zongoráznak, hanem versekkel, személyes történetekkel találnak utat az ifjú hallgatósághoz. Öröm a számukra, ahogy a gyerekek kinyílnak a zene élvezetéhez.

Elkezdődtek vidéki turnéik a hátrányos helyzetű apró közönség előtt is. „Földi mese” című műsorukat a középiskolás hallgatóságnak állították össze. Repertoárjuk számára Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző dolgozta át Liszt „Szerelmi álmok” zongoraművét. E műsorokból születtek első lemezeik. A 2004-i kiadáshoz a néhaiAntal Imreírt baráti ajánlót. A 2008-an megjelent lemezenPécsi Ildikószavalja a verseket.

A művész házaspár a gyerekeivel.

„Időnként fárasztó utazás: New York és Kárpátalja után vidéki iskolák tornatermeiben léptünk fel hordozható zongorával – a legnagyobb csillogás után a legnagyobb szegénységbe érkeztünk, ahol olyan gyerekeknek játszottunk, akiknek biztosan nem jut mindennap elég étel…Szívszorító, és sok energiát kivesz az emberből, másrészt fel is tölti… A koncert után odajönnek, megölelnek bennünket…”

A Filharmónia felkérésére készült műsoraikat eddig több mint fél millió gyerek hallotta. Borbély T. András közreműködésével, az Nemzeti Kulturális Alap megbízásából kiadták a bibliai történetet feldolgozó „Teremtés”, majd a karácsonyi hangulatú „Földi mese” című lemezüket 2008-ban. Utóbbiban Csurka László, Papadimitriu Athina és Gesztesi Károly mondja a szövegeket.

Tavaly a hatodszorra rendezett „házasság hete” arcának választották a Farkas–Várnagy-házaspárt. Szó szerint egymásra hangolva, harmóniában élnek. Turnéikra, ha csak lehet, a gyerekeiket is magukkal viszik.

A most bemutatott új lézerlemez darabjaiból – nagy átéléssel – eljátszották az újságírók örömére Liszt „II. magyar rapszódiájának” két tételét, valamint „A bölcsőtől a sírig” című művét. Most olyan felfogásban hallottuk ezeket, ahogyan még soha. Felváltva játszották a felső szólamot. A lemez címe, „Liszt arcai” utal arra, hogy a világhírű virtuóz, korabeli szupersztár mélyen érző, hívő ember is volt. Liszt példaképe és kortársa, Mosonyi Mihály két darabja ugyancsak szerepel a cd-n. A művész házaspár fellépéseinek állandó rendezője Aczél Péter. A hitvallásuk akár ez is lehetne: Egy zongora, két ember, négy kéz, egy élet. 

 

Címkék