Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mazsihisz-döntés: stop az emlékműre, Sorsok Házára, váltsák le Szakályt

Infovilág

Azt írták: a Mazsihisz akkor tud részt venni a Holokauszt 2014 kormányprogram folyamatában és abban az esetben fogja felhasználni a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat, ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozatuk figyelembevételével változtat.

Hozzátették: szükségesnek tartják hangsúlyozni, hogy a zsidó hitközségek, mint minden évben, 2014-ben is megtartják saját mártír-megemlékezéseiket, amelyekre a Mazsihisz várja zsidó és nem zsidó barátait.

(14,54) A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) várja a kormány javaslatait a vasárnap hozott határozatára – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szervezet rendkívüli közgyűlése után tartott budapesti sajtótájékoztatón vasárnap.

Közölte: a 76 igen, 2 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadott határozattal lehetőséget adtak a kormánynak a reagálásra, a dokumentumot pedig úgy fogalmazták meg, hogy a kormány „viszonylag nagy szabadságfokkal tudjon javaslatot tenni”.

A határozatban, amelyet Heisler András felolvasott a sajtó képviselőinek, kérték Magyarország miniszterelnökét, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, állítsa le a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet és „közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt” váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

 

 

Vonja vissza az V. kerület a Szabadság téri emlékmű engedélyét!

14,31 Anémet megszállás emlékműve engedélyének visszavonására szólította fel a V. kerületi önkormányzatot a Demokratikus Koalíció vasárnap, azután, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége úgy döntött, a többi között a szobor koncepciója miatt nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Rogán Antal megalázó helyzetbe hozta saját kormányát és az egész országot, amiért az általa vezetett V. kerületi önkormányzat engedélyezte az emlékmű felállítását a Szabadság térre – írta Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás képviselőjelöltje az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint Rogán Antal egyetlen megoldást választhat csupán: azonnal bocsánatot kér, és az V. kerületi önkormányzat már hétfőn visszavonja a szobor felállítására kiadott engedélyt.

Ez a gesztus nem tudná feledtetni az emlékmű állításával kapcsolatos gyalázatot, de legalább lehetőséget adna arra, hogy Magyarország méltóképpen emlékezhessen a vészkorszak áldozataira – tette hozzá. A képviselőjelölt szerint Rogán Antalnak szégyellnie kell magát, mert miatta sározódik be a holokauszt-emlékév.  „Belvárosi polgármesterként ugyanis ő akadályozhatta volna meg az ártatlanul meggyilkolt honfitársaink emlékét meggyalázó Szabadság téri szobor felállítását” - fűzte hozzá.

„Ez az alkotás szimbólum: az érzéketlenségé, történelemhamisításé, az emberi méltóság semmibe vételéé, a szélsőjobboldali szavazatokért folytatott nyers politikai küzdelemé” - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs. Mint írta: Rogán nem csak zöld jelzést adott a szégyenletes emlékműnek, hanem büszkén vállalja is annak szellemiségét, amelyet minden jó érzésű ember és szervezet, így a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is elutasít.

A Mazsihisz közgyűlése vasárnap hozott határozatot amely szerint nem vesznek részt egyelőre a holokauszt-emlékév kormányzati programjain.

Címkék