Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar Színház: Rómeó és Júlia – próba, színház-pedagógia és pályázatok

Magyar Színház: Rómeó és Júlia – próba, színház-pedagógia és pályázatok
Infovilág

William Shakespeare tragédiáját Mészöly Dezső fordításában állítja színre Nagy Péter, a darab rendezője; a próbafolyamatról próbanaplót vezet, ami az interneten követhető. A halhatatlan szerelmeseket Horváth Illés és Lovas Rozi játssza. A további szerepekben Escalus: Őze Áron, Páris: Szatmári Attila, Montague: Bede-Fazekas Szabolcs, Capulet: Tóth Sándor, Mercutio: Gula Péter, Benvolio: Takács Géza. Tybalt: Gémes Antos, Lőrinc: Rancsó Dezső, Prológ és Patikárius: Csernus Mariann, Capuletné: Auksz Éva, Júlia dajkája: Balsai Móni és a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei láthatók. Az előadás 14 éves kortól ajánlott.

Újra KiBelátó program

A minap megkezdődött aPesti MagyarSzínház Rómeó és Júlia előadásának próbafolyamata, amelyet a KiBelátó program színházpedagógusai, Kámán Orsolya ésMárton Gábor Csabakét középiskolás csoporttal kísér végig. A nyertes pályázók: a sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Kürt Alapítványi Gimnázium.

A program céljai az alkotók és a közönség párbeszédére épülnek; a fiatalok testközelből ismerhetik meg a színház és egy próbafolyamat sajátosságait, rendszeresen találkozhatnak és beszélhetnek az alkotói folyamat résztvevőivel, valamint véleményükkel beleszólhatnak magába az alkotói munkába is.

A Rómeó és Júlia témájában és probléma-felvetésében is közel áll a tízenéves korosztályhoz, így a közös munka igazán valóságossá válhat. A program vezetői fontosnak tartják, hogy ne csak az irodalomkönyvekben fellelhető információk jussanak el a fiatalokhoz, hanem lássák azt, hogy milyen tartalmai és mélységei lehetnek még ugyanannak az általuk ismert szerelmi történetnek más és más nézőpontokból megvizsgálva. Lépjünk túl az elsőkörös megoldásokon és gondolatokon, vegyük észre, mit mond a másik!

Nagy Péterrendező kérdéseiből indul ki a program: Hogyan érdemes élni, dönteni és szeretni? – Rómeó és Júlia tudják ezeket, de csak ők tudják?

A KiBelátó programról, illetve az előadásról további információk itt, és itt is.

„Az vagy nekem…” szonettpályázat

A szerelmesek meghitt, vallomásokkal teli napja, a közelgő Bálint nap, és Shakespeare: Rómeó és Júlia című művének március 14-i bemutatója kapcsána MagyarSzínház szonettpályázatot hirdet.

A pályázat célja: vallomások szonettformába öntése, tárgya a szerelem, a szeretet. Arra, hogy kik nyújthatnak be pályázatot, nincs megkötés. A kész műveket kmety.gyorgyi@mszinhaz.hu címre február 14-ig várják. A beérkezett pályaművek mindegyikét a színház a honlapján közzé teszi, és értékelésére nyílt szavazást hirdet.

A nyertes pályázó szonettjét, attól függően, hogy férfi vagy nő, Júlia, azaz Lovas Rozi, vagy Rómeó, azaz Horváth Illés olvassa fel a bemutató napján. Emellett a mű megjelenik a színház által kiadott Rómeó és Júlia műsorfüzetben. Mindemellett belépőt nyerhet a Csodák Palotájába.

„Tölts el két éjszakát a Dada ágyában!” –plakátpályázat

A Rómeó és Júlia előadáshoz kapcsolódóana MagyarSzínház plakátpályázatot hirdet, amelynek fődíja a Gobbi-villában eltöltendő hétvége két személyre.

A pályázat célja: felkelteni a figyelmet a mindennapok kisebb értékeire, amelyek mellett naponta elhaladunk. Asszociatív játék, hogy kinek, mely korosztálynak, milyen gondolatok, majd képek jelennek, meg, ha ezt hallja: Rómeó és Júlia? Tárgya: Rómeó és Júlia – fotó formájában. Pályázatot bárki benyújthat. A kész fotókat Kmety Györgyi várja március 9-ig. A pályaműveket a színház közzé teszi a honlapján, és értékelésükre nyílt szavazást hirdet.

Minden pályamű a Rómeó és Júlia-előadások idején diavetítés formájában megtekinthető a színházban. I. díj: egy hétvége a Gobbi-villában, belépő a Csodák Palotájába. II. díj: bérleta MagyarSzínház 2014–15. évadára. III. díj: kétszemélyes belépőa MagyarSzínház bármelyik előadására.

 

 

Címkék