Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

New York Café: 120 éves a világ legszebb kávéháza

New York Café: 120 éves a világ legszebb kávéháza
Infovilág

Az olaszBoscolo család 2001-ben vásárolta meg a hosszú évekig üresen állt és lerobbant New York Palotát, amely a rendszerváltozás előtt a Lapkiadó Vállalatnak, a legnagyobb magyar sajtó-konglomerátumnak és könyvkiadóknak adott otthont. Öt évig tartott, amíg az olaszok elvégezték a rekonstrukciót, és a palota visszanyerte régi pompáját. A Boscolo Budapest Hotel és benne a lenyűgöző kávéház 2006-ban nyitotta meg kapuit. A 185 szobás szállodát a legkorszerűbb technikával szerelték fel; a márványdíszítésnek, a nemes textíliáknak, a káprázatos berendezési tárgyaknak köszönhetően a vendégeknek nemcsak kényelemben, hanem felejthetetlen látványban van részük. A 120. évfordulón a Boscolo Budapest minden 120. vendégét az idén külön ajándékkal lepi meg.

A földszinti kávéház, amely 2014-ben szintén jubilál, pompáját tekintve semmiben sem marad el az építmény egészétől. Itt is csupa márvány, bronz, selyem és bársony minden. Mint ahogyan a mai ünnepélyes sajtóbeszélgetésen is elhangzott: a New York a 19. század végén hamar az írók, művészek kedvelt találkozóhelyévé vált. Otthont adott a Nyugat című folyóirat szerzőinek, szerkesztőinek, a félelmetes kritikusoknak és filmeseknek. A színházi bemutatók után itt tartották a banketteket, és itt tanyáztak naphosszat a képzőművészek.

A második világháború után, 1954-ben Hungáriára keresztelték át, és ismét írók, újságírók, a művészvilág kedvelt törzshelye lett, ám az eredeti New York feltámadása a 2000-es évek elejéig váratott magára. A kávéház mai vezetése arra törekszik, hogy irodalmi, zenei és más művészeti programjaival őrizze a régi hagyományt, becsalogassa a nagyközönséget, és méltó módon ápolja a kihalófélben lévő kávéházi életet. Az idén októberben nagyszabású bállal kívánják emlékezetessé tenni a New York Palota 120. évfordulóját.

A jubileumhoz kapcsolódóan ismét megrendezik a bárzongorista-versenyt is. Kilenc tehetséges zongorista ad számot a tudásáról az Esze Jenő vezette zsűri előtt. A verseny szabályait úgy alakították ki a rendezők, hogy a közönség szimpátiája is számítson, tehát a május 9-i döntőn szereplők személyéről internetes szavazás mondja ki a végső szót.

A New York Művész Páholy programjain tavaly csaknem négyezren vettek részt – a Libri Média és Juhász Anna kulturális menedzser közreműködésével. A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy lendületesen folytatják az irodalmi, kulturális estek, könyvbemutatók előkészítését. A 120. születésnapra tekintettel a programokban számos utalással találkozhatunk majd a legendás épület „életútjának” fontosabb eseményeivel.

A tervezett programokról és a meghirdetett irodalmi pályázatról az érdeklődők ITT olvashatnak részletesen.

Címkék