Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eredeti ötlet: kutatót szülinapra

Eredeti ötlet: kutatót szülinapra
Infovilág

A gyerekek kíváncsiak, gyakran kérdezik szüleiket: Hogyan lesz az eső?, Miért sós a tenger?, Mit esznek a hangyák?... Erre az életkori sajátosságra figyelt föl a filozófia- és politikaelmélet-szakon 2006-ban diplomát szerzett Kurkó Noémi, aki egy ideig újságírással is foglalkozott, mígnem elcsábította a tudomány és a tudománynépszerűsítés világa. Számos ilyen program kidolgozásában és megvalósításában vett részt, legutóbb a Nemzeti Kiválóság Program szakmai vezetőjeként. A különös figyelemmel övezett uniós kezdeményezés fő célja, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást, ösztöndíjat adjon a kimagasló tehetségű kutatóknak, továbbá népszerűsítse tudományos eredményeiket.

Kurkó Noémi «az otthon a tudományban, tudomány az otthonában» jelszó szellemében kezdett vállalkozni. „Újszerű szolgáltatásainkkal arra törekszünk, hogy segítsük a szülőket és a gyerekeket egyaránt azzal, hogy szakembertől, első kézből kaphassanak pontos, szükség esetén tudományos válaszokat a kérdéseikre. Igyekszünk maximálisan kielégíteni a gyerekek kíváncsiságát, fenntartani az érdeklődésüket. Segítünk a felnövekvő nemzedékeknek a kutatásban, a felfedezésben, a problémák megoldásban – magyarázza Kurkó Noémi. – Az iskolai formális tanítás ugyanis a legtöbb esetben a lexikális tudást erőlteti, ismereteket magoltat, ugyanakkor elhanyagolja a gyerekek természetes kíváncsiságának a kielégítését” – vélekedik a kezdeményezés ötletgazdája.

Kurkó Noémi itthon egyedülálló program megvalósításába fogott: a „házhoz szállított” tudományos, ismeretterjesztő programok lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek játékos, interaktív, érdekes és élvezetes formában pillanthassanak bele a tudományos folyamatokba, kísérletezhessenek és kipróbálhassák a tudományos kutatás közben használt eszközöket valódi kutatók közreműködésével – családi környezetben, otthoni és baráti rendezvények alkalmával.

A speciális programokat 4–7, 8–12 és 13–16 éves gyerekek számára dolgozta ki munkatársaival közösen. Az élménnyel fölérő ismeretátadást célzó kezdeményezésnek köszönhetően egyetemek, akadémiai kutatóközpontok rangos munkatársai, tehetséges PhD-hallgatók vezetik be a lányokat, fiúkat – óvodáskorúaktól a középiskolásokig –egyebek mellett a biológia, fizika, kémia és a műszaki tudományok világába.

A kezdeményezés azért is érdemes nagy figyelmet, mert a kiváló hazai tudományos műhelyek nemzetközileg is rangos eredményeik ellenére a fiatalok még ma is idegenkednek a reálszakoktól, emiatt a magyarok természettudományos műveltsége meglehetősen alacsony. A mérsékeltnek minősíthető tudományos érdeklődés nem csupán az oktatásban probléma, de az ország versenyképességére, nemzetgazdasági teljesítményére is kedvezőtlen hatással lehet.

Címkék