Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szakály Sándor lemondását követeli a Mazsihisz

Szakály Sándor lemondását követeli a Mazsihisz
Infovilág

A Mazsihisz vezetősége döbbenten és értetlenül áll a kormány által alapított Veritas-intézet holokauszt-relativizálása előtt. Az intézet főigazgatója, Szakály Sándor – a magyar hatóságok felelősségét csökkentendő – „idegenrendészeti” akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-i kamenyec-podolszkiji deportálást. Történelemhamisító próbálkozásának kudarca után elvárjuk, hogy az intézet vezetéséről lemondjon – írta a Mazsihisz az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Magyarország, 1944: feltartott kézzel a halálba.

„A Mazsihisz vezetése felszólítja a politikai közélet szereplőit, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója ne legyen a választási kampányok része és minden érintett hagyjon fel a múltunk átírására vonatkozó törekvéseivel. Amennyiben Magyarország kormánya komolyan gondolja a holokauszttal történő szembenézést, akkor azonnal meg kell állítania a 2014. évi megemlékezés-sorozat hitelességét romba döntő, kegyeletsértő folyamatokat” – olvasható a közleményben.

A Mazsihisz az épülő józsefvárosi holokauszt-emlékközpont ideológiájának ismeretlensége, a Terror Házában rendezett Horthy-konferencián elhangzottak vállalhatatlansága, „a közszolgálati rádió Életmentő-történetek műsora történelemhamisítása miatt”, a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve és a Veritas-intézet vezetőjének nyilatkozata miatt megfontolja a holokauszt-emlékév eseményeitől való távolmaradását – írták.

Egyúttal azt is közölték, hogy a Mazsihisz „a Civil Pályázati Alap keretében elnyert pályázati összegeket csak abban az esetben veszi igénybe, ha a megemlékezés-sorozat közösségünk számára vállalható mederbe tér vissza”.

A Mazsihisz vezetősége végül mindenki figyelmébe ajánlja Márai Sándor szavait: „Menteni, magyarázni nem tudjuk, ami történt; de bevallani, elmondani igen. S e nemzedéknek ez lesz a feladata.”

Címkék