Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Shakespeare: 450 éve született az avoni bárd

Shakespeare: 450 éve született az avoni bárd
Infovilág

William Shakepeare (1564-1616).

A nemzet dalnoka („Bard of Avon”, vagy „az avoni hattyú”, Shakespeare nagy valószínűséggel 1564. április 23-án született és 1616. május 3-án hunyt el. A drámaíró és költő, aki nem csupán az angol nyelvű drámaírásnak, hanem a világirodalomnak is kiemelkedő alakja, színészként is nevet szerzett magának hazájában. A most kezdődő emlékévben tiszteletére operákat és koncerteket is rendeznek a vadonatúj Sam Wanamaker játékszínben.

Április 23-án, a valószínűsíthető Shakespeare-születésnapon a a drámaíró és színész nevéhez fűződő, leégett, újjáépített, bezárt, lebontott és újra fölépített és Shakespeare's Globe néven újjászületett londoni The Globe színház megismétli a Hamlet korabeli előadását, amivel azután a színház világkörüli útra indul.

Március 17–23. között az egész nemzet híres bárdjának szenteli a Shakespeare-hetet. A nagy író és költő (állítólagos) szülőhelyén, a Birminghamtól nem messzi Stratford-upon-Avonban április 26–27-én fényes ünnepségeket tartanak a Royal Shakespeare Company fellépésével.

Shakespeare szülőháza Stratford-upon-Avonban.

 

 

 

Címkék