Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Színészlegendák képkeretben – Inkey Alice kiállítása

Színészlegendák képkeretben – Inkey Alice kiállítása
Infovilág

Szalay Zoltán fotóriporter, a hivatás doyenje, bevezető méltatásából kiderült, hogy Inkey Alice „Csodaországban” érezte magát, amikor családi indíttatásból a műtermek világába lépett. Méghozzá a magyar film nagykorszakában! Édesapja, Inkey Tibor neves fotóriporter volt, az 1930-as évek végétől a filmgyárban standfotósként dolgozott. A háttérben ráadásul volt még egy nagybácsi, Szőcs István, aki az Ének a búzamezőkön és az Emberek a havason című nagyjátékfilmek rendezőjeként máig tisztelt és ismert művész.

Esztergályos Cecília a Vőlegény című filmben (1982)


Alice fiatalon lett a Budapesti Fényképész Szövetkezet ipari tanulója, majd a filmgyárban az „operatőrök operatőre”, Illés György mellé szegődött. Boldog volt, ha Illés vagy a másik nagy mester, Fábry Zoltán magával vitte a forgatásokra. Mint mondja, remek hangulatban teltek a vidéki együttlétek a színészekkel. A Nők Lapja és az akkor még létezett, ma már csak legendák övezte Film Színház Muzsika című hetilapok szerkesztői eleinte fanyalogtak, hogy nem az igazi «Inkey-fotókat» kapják, de azután Alice bizonyított, mint ahogy most itt, a Cultirisnál látjuk a február 22-ig tartó „Színészlegendák képkeretben” című kiállításán.

Inkey Alice.Jóleső nosztalgiával nézegeti a tárlatlátogató egykori színészóriásainkat fiatalon, a csinos, tehetséges színésznőket a lehető legjobb beállításban és fényben – a felvételek egy-egy jelenetében. A fotók felidézik Básti Lajost, Sinkovics Imrét, Latinovics Zoltánt, Rajz Jánost, Agárdy Gábort… A hölgyek közül Dayka Margitot, Udvaros Dorottyát, Pécsi Ildikót, Kútvölgyi Erzsit, Psota Irént és sok más nagyszerű színészt, néhány gyermekszereplőt – valamennyi filmjük emlékezetes marad számunkra. A keretezett képek mindegyikének önálló története van, amiről csak Alice tudna mesélni, ám ezt könyvben meg is teszi.

Inkey Alice saját emlékeiről írott könyvének címe: „No de Alízka! Kép-mesék a magyar film történetéből”. A Noran Libro Kiadó gondozásában sok hivatalos és magánéleti fényképfelvétellel jelent meg. Érdemes nem csupán lapozgatni, megvenni is, ha betérünk a Szent István körúti Örkény István Könyvesboltba.

Címkék