Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Defibrillátor: életmentő, újraélesztő valamennyi Auchan áruházban

Defibrillátor: életmentő, újraélesztő valamennyi Auchan áruházban
Infovilág

Még a karácsonyi idény üzembe helyezték az Auchan mind a 19 hazai áruházban azokat a félautomata defibrillátorokat, melyeket bárki képes használni. A készülékek magyarul beszélnek, egyetlen gomb van rajtuk, senkiben sem tesznek kárt, csak indokolt esetben lépnek működésbe.

Az áruházláncnál évente 40 millió vásárló fordul meg, mégis mindössze legföljebb öt olyan rosszullét fordul elő, amikor újraélesztés szükséges. A vállalat biztonsági, vevőszolgálati és áruházi munkatársai újraélesztési képzésben részesülnek. Fontos, hogy a vásárlók azonnal tájékoztassák rosszullét esetén az áruházlánc munkatársait, akik indokolt esetben az újraélesztés megkezdése mellett a mentőszolgálatot is azonnal, az életmentéssel párhuzamosan riasztják.

A mentőkkel közvetlen kapcsolatban álló diszpécserközpont jelzését követően néhány percen belül a mentőszolgálat munkatársai is megérkezhetnek a könnyen megközelíthető, főútvonalak mentén elhelyezkedő áruházakhoz. A mentők kiérkezéséig azonban fontos, hogy a szakszerű ellátás és a defibrillátor szükség szerinti alkalmazása megtörténjék, így ugyanis a betegnek alapvetően javulnak a túlélési esélyei.

„Magyarországon évente több ezer hirtelen szívmegállás történik utcán, munkahelyen, akár bevásárlás közben is. Az esetek többségében megmenthető lenne a bajba jutott, ha azonnal elkezdődnék az újraélesztés, és lenne a környéken egy defibrillátor készülék is. Az áruházlánc programja az életmentést szolgáló, példamutató kezdeményezés” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Gál Judit, az idén 15 éves Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere hozzátette: évről évre ismétlő képzéseket tartanak a cég dolgozóinak, és ügyelnek arra, hogy a készülékek mindig üzemképesek legyenek. „Akár egyetlen vásárló életének megmentése is bizonyítja, hogy megérte áldozni a defibrillátorokra.” 

Címkék