Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. június 2. Az év 154. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739436. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ma nyílik az Isztambuli Magyar Kulturális Központ

Ma nyílik az Isztambuli Magyar Kulturális Központ
Infovilág

Az idén és a jövőre megnyíló új intézetekkel hazánk nemzetközi összehasonlításban is erős kultúr-diplomáciai pozíciókhoz jut. A magyar kultúr-diplomácia feladata Magyarország érdekeinek képviselete a legszélesebb értelemben vett kulturális eszközökkel. A Balassi Intézet hálózata jelenleg 19 intézetet foglal magában, de pár hónapon belül 23-ra bővül a külföldi magyar intézetek hálózata.

A kulturális diplomáciai expanziónak Magyarország Ázsia nagy országaival ápolt intenzívebb kapcsolatait, valamint a szomszéd országok, elsősorban Délkelet-Európa felé irányuló magyar külügyi- és nemzetpolitikai törekvéseket szükséges támogatnia.

Törökország idén szeptemberben nyitotta meg a Yunus Emre Török Kulturális Központot Budapesten és ma este Isztambulban megnyílhat a magyar kulurális központ. A török miniszterelnök februári, magyarországi látogatásakor kinyilvánította fogadókészségét egy kulturális intézet létrehozására, melynek előkészítése az elmúlt hónapokban zajlott.

A Balassi Intézet célja, hogy Európa egyik legfontosabb, dinamikusan fejlődő kulturális fővárosában kulturális területen is erősítse a hosszú múltra visszatekintő magyar–török kapcsolatokat. Sok magyar vonatkozású dokumentum található a török levéltárakban és nagyon sok magyar emléket őriz az ország. A magyar–török kulturális kapcsolatok fontosságát is jelzi, hogy az első külföldi magyar intézet éppen Isztambulban nyílt meg 1917–18-ban; hasonló esemény lesz ma, csaknem 100 év múltán. A Balassi Intézet hamarosan kiírja az intézmény vezetői pályázatát; az intézet helyszínéül szolgáló ingatlant már kiválasztották. 

Címkék