Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vasárnaptól új menetrendek: Rippl-Rónai internetes vonatra száll

Vasárnaptól új menetrendek: Rippl-Rónai internetes vonatra száll
Infovilág

A MÁV-Start a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával új menetrendi szerkezetet alakított ki a Dunántúl több vasútvonalán. Kilenc-tizenkét perc alatt juthatnak a fővárosba az érdi ingázók. Minden eddiginél több vonatot és Budapestig 39 perces menetidőt szavatol a vasúttársaság székesfehérvári utasai számára.

Öt év után ismét InterCityk indulnak, és csökken a menetidő Zalaegerszeg és Budapest között. Hattal több vonatpár és InterCityk állnak a veszprémiek rendelkezésére. Újabb fővárosi IC-kapcsolatnak örülhetnek a kaposváriak és a győriek. A debreceni utazók a cívisvárosig csak budapesti megállásokkal közlekedő gyorsvonatot is igénybe vehetnek.

Kelenföldről Kőbánya-Kispestre a vasút 14 perc alatt viszi utasait, amelynek előnyeit főként a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre tartók és a dél-pesti agglomerációban utazók élvezhetik. A MÁV-START a könnyebb tájékozódás végett elővárosi forgalmában bevezeti a viszonylatszámozást. A nemzetközi vasúti közlekedés is új vonatokkal és úti célokkal bővül.

 

Nagyszerű és csak üdvözölhető, hogy az új menetrend révén egyszerűsödik, gyorsul, még inkább utasbaráttá válik a vasúti közlekedés. Végre rendeződni látszik az ország talán legnagyobb forgalmú budapesti fejpályaudvarának, a Keletinek a környéke is.

Budapest, Keleti pályaudvar, Thököly út felőli homlokzat.

Csakhogy az 1884augusztus 16-án a forgalomnak átadott egykori Központi Indóház, amelyet 1892-ben neveztek át Keleti pályaudvarrá, mára elképesztő mértékben elhasználódott, állaga leromlott, falai kívül-belül omladoznak, a peronok menti boltok, árusítóhelyek harmadosztályú kínai piacra emlékeztetnek. Az egykor szebb napokat, évtizedeket megélt műemléki épületnek legföljebb az öt évvel ezelőtt felújított pénztárterme (freskóit Lotz Károly és Than Mór készítette) mondható elfogadhatónak.

Budapest, Keleti pályaudvar, csarnokrészlet.

Bár az épületegyüttes középső főhomlokzatát és a vágánycsarnokot 2002–04 között fölújították, ma már alig lelni az évtizeddel ezelőtti igyekezet nyomát. Szomorú, sőt elkeserítő látvány fogadja a Keletibe érkezőket a pályaudvarra a fővároson át vezető vasútvonalak mentén. Omladozó, romos, szemetes egykori vasúti épületek, létesítmények, kibelezett, jó ideje nem használt megállóhelyek hirdetik a rendszerváltást a vasútnál.

Budapest, Keleti pályaudvar, Thököly út felőli homlokzat.

Holott néhány "vezérkari" prémium összegéből minden bizonnyal rendet lehetne teremteni. A renoválásra szoruló Keleti pályaudvar akár egyetlen stadion milliárdjaiból megújulhatna, erősítvén ország s világ utazói számára a magyar vasút jó hírét.   


Csúcsidőszakokban 5–10 percenként követik egymást a járatok Érd alsó vagy Érd felső és Budapest között. Az utasforgalmi igényekhez igazodva, az eddigi személyvonatok mellett zónázó vonatok is indulnak, amelyek nem állnak meg Kelenföldig. A főváros Érd alsóról így tizenkét perc alatt lesz elérhető, visszafelé pedig kilenc percbe telik az út. Az új zónázó vonatok Tárnok, Martonvásár és a Velencei-tó partján fekvő települések számára is 30-40 százalékos menetidő-csökkenést hoznak.

A Budapest–Székesfehérvár elővárosi vasútvonalon az eddigi leggyorsabb és legsűrűbb eljutási lehetőséget kínálja december 15-től a MÁV-START. Székesfehérvárról gyorsvonattal már 39 perc alatt elérhető a főváros (Kelenföld). A csúcsidőszakokban fél óránként követik egymást a gyorsvonatok. A zónázó és személyvonatok döntő többsége légkondicionált, alacsonypadlós FLIRT-típusú motorvonat lesz. A komfortos utazás szolgáltatában egyre több, megújult belső terű jármű áll be a gyorsvonati forgalomba.

Öt év után újra InterCity-vonatok közlekednek vasárnaptól Zalaegerszeg és a főváros között. Az eddig megszokott, kétórás ütemes menetrendben induló gyorsvonatokon túl napi két pár InterCityvel: a Göcsejjel és a Citadellával is számolhatnak az utasok. A Déli pályaudvarról kora délután és késő délután induló járatok a fővárosi ügyintézéshez igazodó hazautazási lehetőséget kínálnak.

Zalaegerszegről minden nap kora reggel és délután indul InterCity Budapestre. Tanítási időben, vasárnap késő délutánonként egy harmadik IC vonat, a Hetés IC segíti majd a diákokat, heti ingázókat. Az InterCity-vonatok Zalaegerszeg és Budapest között csak Ajkán, Veszprémben és Székesfehérvárott állnak meg, az eljutási idő ezzel három órára csökken. A folyamatos jármű-felújításoknak köszönhetően egyre több, az eddiginél komfortosabb kocsi közlekedik a gyorsvonatokban is.

Minden eddiginél bővebb menetrendi kínálatot és gyorsabb, rugalmasabb eljutási lehetőséget nyújt a MÁV-START Veszprém és a főváros között. December 15-étől a két óránként közlekedő gyorsvonatokon kívül további napi hat pár járat indul, és a zalaegerszegi InterCity-vonatok is megállnak a megyeszékhelyen. Így a csúcsidőszakokban átlagosan harminc percenként követik egymást a vonatok. További jó hír, hogy Budapestig – a fejlesztés előttihez képest mintegy 30 perccel – egy óra huszonegy percre csökken a menetidő. Az utazási komfort javítására korszerűsített kocsik közlekednek majd a gyorsvonatokban.

A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás végett új utastájékoztatási jelzésrendszert vezet be a MÁV-START, hogy ezzel is erősítse a vasút szerepét az elővárosi forgalomban. A vasúttársaság legfeljebb négykarakteres betű- és számsorral jelzi, hogy az adott vonat merre közlekedik és hol áll meg. A számok útvonalat jelölnek, a betű pedig vonatnemet. Az S30 jelentése például a 30-as vasútvonalon (Budapest-Déli–Székesfehérvár) közlekedő személyvonat (S), a zónázó vonatok ugyanitt a Z30-as megjelölést kapják. Az utasok elsőként a Déli pályaudvaron és a kapcsolódó elővárosi vonalakon találkozhatnak a viszonylatszámozással, amelyet a vasúttársaság a tapasztalatok értékelése után az összes vonatra kiterjeszthet majd.

A fővároson belüli tömegközlekedésre és a reptéri eljutásra is megoldás a MÁV-START új viszonylata Székesfehérvár, Érd felső, Kelenföld, Ferencváros és Kőbánya-Kispest között. Az óránként közlekedő vonatok 14 perc alatt teszik meg a Kelenföld és Kőbánya-Kispest szakaszt. A dunántúli régióból így egyetlen átszállással elérhetőek lesznek a kelet-magyarországi nagyvárosok.

Kengyelfutó néven új gyorsvonat közlekedik a hétvégi csúcsforgalom megfelelőbb kiszolgálására  tanítási időszakban péntek délutánonként Budapest-Nyugati és Debrecen között, vasárnap délutánonként pedig visszafelé. A vonat csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen áll meg.

Új IC-járatot indít a MÁV-START a folyamatosan növekvő utasforgalmú Győr–Tatabánya–Budapest útvonalon. A Győrből kora reggel induló Arrabona IC utasai már nyolc óra előtt megérkeznek a fővárosba. Budapestről Győrbe egy további esti indulási lehetőséget ad a kényelmes, ingyenes internetet is kínáló IC.

Rippl-Rónai néven InterCity közlekedik Budapestről Kaposvárra és tovább, Zágrábba. A vonattal a somogyi megyeszékhelyről indulók közvetlenül, átszállás nélkül juthatnak el a fővárosba. Az első járat december 15-én 14,45-kor indul „Rippl-Rónai IC” néven a Keleti pályaudvarról. A névadás része annak a kulturális-turisztikai kezdeményezésnek, amelyben Kaposvár vállalja Rippl-Rónai József (1867–1927) életművének gondozását, tudományos feldolgozását, hogy hazánk „első, európai festője” az őt megillető helyet foglalja el a nemzetközi képzőművészeti életben. A Magyar Államvasutak Zrt. ezt a kezdeményezést segíti az új nemzetközi járat országhatáron belüli elnevezésével.

Kiszámítható, kétórás ütemű menetrend lép életbe a Dél-Dunántúlon, a Pécs–Villány vasútvonalon csúcsidőben sűrűbb kínálat mellett.

Óránkénti közlekedést vezet be a vasúttársaság egész napra, kiszámítható és rugalmasan tervezhető utazási lehetőséget tremtve Szeged, Hódmezővásárhely, Orosháza és Békéscsaba utazóinak. A szegedi és békéscsabai csatlakozásoknak köszönhetően a térségből a főváros felé is óránként lesz eljutási lehetőség.

Az eddiginél bővebb vonatkínálat várja a Debrecen–Sáránd–Nagykereki felé utazókat vasárnaptól a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Rugalmasabbá válik a hajdú-bihari megyeszékhely térségébe ingázók kiszolgálása, javulnak a Budapest és Nyíregyháza/Miskolc irányú, távolsági csatlakozások is.

Újabb közvetlen railjet közlekedik naponta Münchenbe a Keleti pályaudvarról 9,10 órakor az egyre bővülő németországi utasforgalom jobb kiszolgálására. A Dacia nemzetközi gyorsvonat Bécs és Bukarest között egész évben az utazók rendelkezésére áll. Ismét közvetlen magyar–szlovén eljutást kínálnak a vasúttársaságok Budapestről Veszprémen és Zalaegerszegen át Mariborba, amelyhez Ljubljana felé/felől a szlovén vasút teremt csatlakozást.

A vasárnapi menetrendváltástól forgalomba állnak a GYSEV FLIRT-ök – közölte szerkesztőségünkkel Rázó László, a vasúttársaság szóvivője. Az új szerelvények a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon járnak majd. A két motorvonat forgalomba állítása azt jelenti, hogy a vonalon naponta közlekedő 54 járatból 19 esetben, azaz a közlekedő vonatok jó harmadánál már modern FLIRT-ök szállítják az utasokat.

A Stadler által gyártott FLIRT motorvonatokat korszerű utastájékoztató rendszerrel, klímával szerelték fel. A GYSEV állomásain és megállóhelyein nemrégiben kialakított 55 cm-es peronokról közvetlenül, lépcső nélkül lehet belépni a vonatokba. A GYSEV a közeli jövőben további két FLIRT üzembe helyezésével számol.

 

Az autóbuszos kínálat is bővül az új menetrenddel

(2013. 12. 14., 08,11) A kívánatos közösségi közlekedési munkamegosztás irányába tesz lépéseket az autóbuszos szolgáltatóknál december 15-én életbe lépő új menetrend. A kismértékű teljesítménybővítést a Volánok regionális és ráhordó szolgáltatásainak megerősítése eredményezi. A Budapest–Székesfehérvár vonalon ugrásszerűen javuló vasúti kínálathoz igazodva, a környező településeken közlekedő számos viszonylat menetrendje módosul.

Kétórás ütemes menetrendet vezetnek be a Szeged–Kiskunhalas–Solt–Dunaújváros–Székesfehérvár–Veszprém/Győr viszonylatokban. Az 120 percenként induló buszok az eddiginél kevesebbszer, kizárólag azokon a településeken állnak majd meg, ahol az utasforgalmi felmérések alapján országos jellegű utazásokat szolgálnak ki. A teljes menetidő ezzel négy óránál kevesebb lesz. Egy pár Szeged–Veszprém viszonylatú országos járatot Pápa–Kapuvár útvonalon Sopronig meghosszabbítanak. Jánoshalma és a főváros között Kalocsa–Solt–Dömsöd útvonalon új járat áll forgalomba.

Székesfehérvár és Győr között, Kisbér érintésével a menetrendváltástól egész nap kétóránként közlekednek gyorsjáratok jellemzően 85 perces menetidővel. A Székesfehérvár–Siófok–Dombóvár–Pécs viszonylatú országos járat Székesfehérvár helyett Veszprémből indul. Így javul a vonattal ki nem szolgált Veszprém és Pécs közötti kapcsolat, a járat Székesfehérvár és Siófok közötti szakaszának megszűnésével pedig felszámolódik a vasúttal fennálló párhuzamosság. A Pécs és Kecskemét közötti országos járatok Bajától az M6 autópályát használják majd. A napi 3 pár autóbusz menetideje egy órával rövidül.

Nyolc vonalon jelenleg másodrészként (azonos járatszámmal és időben) közlekedő buszok állnak be a forgalomba jellemzően pénteken és vasárnap. A megoldással az utasok kiszolgálása javul és könnyebb lesz az elővételi jegyváltás a Budapest–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Szekszárd, Budapest–Kecskemét–Szentes, Budapest–Veszprém, Budapest–Hévíz, Budapest–Gyöngyös–Eger, Budapest–Dömsöd–Solt–Kalocsa, Budapest–Bátonyterenye–Salgótarján és Pécs–Kaposvár–Zalaegerszeg–Körmend–Sopron viszonylatokon.

A Budapest–Székesfehérvár vasúti korszerűsítés lezárásának köszönhetően kínálatbővítés lép életbe vasárnaptól a MÁV-START dunántúli vonalain. A kedvező változásokat a kényelmes csatlakozások végett a környező települések rá- és elhordó buszjáratainak menetrendje is követi. 

 

Címkék