Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Karácsonyi vásárlás: csak okosan, körültekintően, különösen az interneten

Karácsonyi vásárlás: csak okosan, körültekintően, különösen az interneten
Infovilág


Azon senki se csodálkozzék, ha az utcasarkon vagy piaci forgatagban olcsón vagy fillérekért kínált (karácsonyi ajándéknak jó lesz…) bármely termék a használatba vétel után akár néhány órával fölmondja a szolgálatot, vagy éppenséggel be sem kapcsolható, meg sem szólal. „Az olcsó mindig (méreg)drága” örök igazsága jóformán kivétel nélkül érvényesül. Az eladó boldog, amiért jó üzletet csinált (föltéve, ha nem bukik le), a vásárló pedig veri a fejét a falba, amiért hulladékért, szemétért adott pénzt, amivel nem csupán önmagának, hanem a reménybeli megajándékozottnak is bosszúságot, szomorúságot, csalódást okozott.

A köznek szóló mai, figyelmeztető sajtóesemény házigazdái, dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő (NFH) és Zsuppán Attila kommunikációs igazgató (NMHH) arra hívják föl mindenki figyelmét, hogy körültekintően, jogai ismeretében vegye meg az ajándékokat. (Ez a tanács természetesen nem csupán a mostani, karácsony előtti időszakra szól, hanem az év minden napjára.) Ha szereti, ha nem: olvassa el az apró betűs részeket is, például, ha előfizetéssel együtt vásárol telefont. A manapság divatos okostelefont célszerű önmagában (tehát előfizetés nélkül) megvenni, és a megajándékozottra bízni, hogy majd ő válassza ki a szolgáltatót és hozzá a díjcsomagot.

A telefonok és hordozható számítástechnikai készülékek tartozéka a mobil-internet. Csak akkor érdemes mobilnet-előfizetést is venni az ilyen kütyükhöz, ha a megajándékozandó használni is szeretné. Célszerű továbbá tájékozódni az előfizetési csomagokról és a hűségidőkről a csalódás és fölösleges kiadások megelőzése végett.

Ha már hűségidő: senki se higgye, hogy a csábítóan hangzó 0 (nulla) forintért kínált készülék valóban egy fillérbe sem kerül. A szolgáltatók nem jótékonysági intézmények: a nyereségüket beépítették a hűségidő alatt fizetendő előfizetési díjba. És ha bárki egy idő után „elfelejtené” fizetni ezt a díjat, azt keményen megbüntetik.

Külön felhívták a figyelmet sajtóesemény házigazdái arra, hogy a kiskorúaknak szánt távközlési, számítástechnikai eszközök esetében legyenek körültekintők. Jövedelemmel nem rendelkezők számára csak feltöltőkártyás telefont szabad venni, és ha még mobilinernettel is szeretnék őket kényeztetni, akkor célszerű az előfizetés testre szabása. Nagyon fontos: a készülékekre telepítsék a gyermekvédelmi szűrőprogramokat, illetve tévék esetében titkos kóddal tiltsák le a serdületleneknek nem való tartalmakat. Mobiltelefonok esetében letilthatók az emelt díjas szolgáltatások, a barangolás, az internetes vásárlás. (Gyakorlati bemutató itt, tessék kattintani!)   A digitális átállás után elméletileg csak olyan tévékészülékeket árusítanak, amelyekbe eleve beépítették a tévéjel-átalakítót. (Erre szolgál a készülékre ragasztott tájékoztató.) Ha még sem, akkor azt a kereskedőnek közölnie kell, hogy a földi sugárzású tévéműsorok vételéhez külön meg kell vásárolni a set top boxot és az antennát is. Okostévét akkor érdemes venni, ha rendelkezésre áll a kellő sávszélességű internet-szolgáltatás.

Dr. Fülöp Zsuzsanna, a fogyasztóvédelem szóvivője mindenekelőtt azt tanácsolta, hogy őrizzük meg a vásárlási bizonylatokat az utólagos jogérvényesítés, azaz szavatosság, csere, jótállás esetére. A 10 ezer forintnál drágább műszaki cikkek jótállási ideje egy év; a kereskedőtől kérhető a termék javítása, cseréje. Ha erre nincs mód, akkor a vevőnek visszajár a vételár. Egy év használat után is vannak (szavatossági) jogai a vásárlónak, ha bizonyítani tudja, az észlelt hiba már a vásárláskor is fennállt. Ha viszont a termék a vételtől számított három munkanapon belül romlik el, a boltnak azonnal ki kell cserélnie.

Mindennemű fogyasztói kifogást vagy a boltban, vagy a szervizben jegyzőkönyvben kell rögzíteni; a dokumentum egyik példánya a vásárlóé, akinek jogában áll kifogásait a „vásárlók könyvébe” is bejegyezni, a kereskedő kötelessége pedig erre az észrevételre 30 napon belül válaszolni.

A hatóság szóvivője hangsúlyozta: a panaszügy-intézés közben tapasztalt hiányosságok esetén a vásárló a lakóhelye szerinti fogyasztóvédelmi felügyelőséghez fordulhat segítségért.

Nem csupán ünnepek közeledtével gyakorlat az internetes vásárlás. Egyre több webáruház nyílik, a többség megbízható (vagy annak látszik!), a választék óriási itthon és külföldön egyaránt. Napjaink ifjú nemzedéke és a mind elfoglaltabb emberek szívesen térnek be az internetes boltokba, áruházakba, mert pillanatok alatt megtalálhatják a keresett cikkeket, szolgáltatásokat, főleg akkor, ha előtte az ár-összehasonlítók rangsorait is tanulmányozzák.

Azonban: csak olyan internetes áruházban érdemes (szabad) vásárolni, amelynek üzemeltetője egyértelműen azonosítható, tehát hivatalos működési engedély alapján kínálja portékáit. A látszat, persze, néha csal, a hamis ajánlatok kiszűrése rendkívül nehéz, a reklamáció pedig szinte lehetetlen…

Ha viszont megrendeltük a kiszemelt terméket, és csenget vele a futár, jól nézzük meg, mielőtt aláírnánk az átvételét. Csomagolása legyen sértetlen, legyen hozzá (lehetőleg) magyar nyelvű használati útmutató, és arról se feledkezzünk el, hogy kérjük a helyesen kitöltött, lepecsételt, aláírt jótállási jegyet.

A fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy az interneten vásárlókat egy speciális jog is megilleti. Nevezetesen: a termék átvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhatnak a vásárlástól, még akkor is, ha a terméknek semmi baja. Ilyen esetben a kereskedőnek kötelessége 30 napon belül visszaadnia a vételárat.

Az Infovilág munkatársa az internetes vásárlással kapcsolatosan szerette volna megtudni, létezik-e folyamatosan frissülő lista akár a fogyasztóvédelemnél, akár a hírközlési hatóságnál a megbízható vagy megbízhatatlan webáruházakról.  

A csalókat nehéz kiszűrni – hangzott a válasz. – A jogsértések bejelenthetők a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a panaszok jelezhetők az NFH honlapján is. Akinek vaj van a füle mögött, az vagy eleve hamis adatokkal operál, vagy nem veszi át az értesítést a hatósági eljárásról. A határon átnyúló panaszok, jogsértések orvoslására 2011. január 1-jétől működik az Európai Fogyasztói Központ magyarországi szervezete.

 

 

 

 

Címkék