Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Karácsonyi vásárlás – tekintettel a környezetre

Karácsonyi vásárlás – tekintettel a környezetre
Infovilág

Közismert, hogy december utolsó heteiben az átlagosnál jóval több csomagolási hulladék keletkezik a háztartásokban – az ünnepi nagybevásárlások eredményeként. Török Szabolcs, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szóvivője arra hívta föl a figyelmet, hogy apró változtatásokkal nagymértékben csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége. Ebben segít a „zöldlista vásárlóprogram”, amelynek arca Keleti Andrea médiaszemélyiség.

Advent utolsó két szombatján, december 14-én és 21-én országszerte harminc kijelölt Tesco áruház közönsége találkozhat a „zöldlista vásárlóprogrammal”. A vásárlótér bejáratánál minden érdeklődő egy-egy hűtőmágnest vagy jegyzettömböt kap, amin a környezettudatos vásárlás szempontjai szerepelnek. Mindenkinek, aki eszerint válogat a termékek közül, apró ajándékkal hálálják meg, hogy a hulladékképződés csökkentését is szem előtt tartotta a karácsonyi nagybevásárlás közben.

Alapvető, hogy készítsünk bevásárlólistát, így elkerülhető, hogy olyasmit vegyünk, amire nincs is szükségünk. Otthonról vigyük magunkkal a bevásárlótáskánkat, ezzel nemcsak kevesebb hulladékot termelünk, hanem a kiadásainkat is csökkentjük, ahogy az utántöltők vagy a nagy csomagolású termékek vásárlásával is. Ha tehetjük, válasszunk hazai és szezonális termékeket.

Keleti Andrea a színes, összecsukható bevásárlókosarak nagy rajongója, mert praktikusak, és a nejlonzacskók sem állnak otthon hegyekben. „Mindig készítek bevásárlólistát, így nem veszek felesleges holmikat, de ami fontos, az mind berakom a kosárba. Évekkel ezelőtt kisebb méretűre cseréltettük a kukánkat, így a saját érdekünk is, hogy csökkentsük a keletkező szemét mennyiségét. A gyerekekkel az idén is újra hasznosítjuk a cipős dobozokat és a régi csomagolópapírokat: egyedi ötletekkel az ajándékokat csomagoljuk beléjük, ekként önmagukban is ajándékká válnak” – fejtegette újságírók előtt a karácsonyi bevásárlás tanulságait a zöldlista vásárlóprogram arca, Keleti Andrea.

Környezettudatos vásárlás = kevesebb hulladék

Ÿ bevásárlólista

Ÿ tartós vagy többször használatos bevásárlótáska

Ÿ nagyobb kiszerelésű termékek

Ÿ kevésbé csomagolt termékek

Ÿ helyi idénytermékek

Ÿ újra használható csomagolás

Címkék