Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adathalászat: szélhámosok és varázslók

Adathalászat: szélhámosok és varázslók
Infovilág

Ugyancsak Kasperskyék írják, hogy hét százalékkal emelkedett a rosszindulatú és kéretlen levelek száma, ekként napjainkban a világhálón cikázó levélküldeményeknek több mint hetven százaléka veszedelmes szemét.

Az ősz közepén az e-mailben terjedő trójai csalások voltak a leggyakoribb rosszindulatú programok. Adathalászok (látszólag) banki és online webáruházak értesítéseit küldözgették boldog-boldogtalannak, és ha gyanútlanul rákaptak a horogra, akkor a rendszer elkérte a személyes adataikat, amelyeket azonnal továbbított a csalóknak.

A Kaspersky Lab figyelmeztet: egy bizonyos Trojan Fareit program további súlyos károkat okozhat azzal, hogy használóneveket, jelszavakat lop a fertőzött számítógépekről. A Bagle nevű kártevő a számítógép-, internet-használók tudta nélkül képes ellopni az áldozatok címjegyzékét.

A csalók egyre többször ismert távközlési cégek nevében küldenek hamis e-maileket. Szeptemberben a brit BT Group nevét használták fel azért, hogy megfertőzzék a kiszemelt áldozatokat a Dofoil trójaival. Októberben a kanadai Telus Mobility távközlési szolgáltató nevével éltek vissza: a fertőzött e-mailekben csatolmányként a Zbot trójai leste áldozatait.

„A legtöbb esetben az adathalász és spam e-mailek célja az egyszerű adatszerzés. A csalók folyamatosan új megoldásokat és lehetőségeket keresnek, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben tudják kicsalni a használók adatait. Figyelni kell tehát az e-maileikre és tartalmukra, főleg, ha a csatolmány letöltését szorgalmazza a feladó” – mondta Tatjána Scserbakova, a Kaspersky Lab vezető elemzője. 

Címkék