Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Állami támogatás híján: árverés a Down Egyesület javára a KOGART-házban

Állami támogatás híján: árverés a Down Egyesület javára a KOGART-házban
Infovilág

Debreczeny Zoltán és a gyerekek közös műve.A siker nem maradt el, mert a november 21-i árverés eredményeképpen 2 150 000 forint folyt be a festmények és 165 000 forint a kézműves borok eladásából, csaknem kétszer annyi, mint az előző aukciókon összesen.

Mire kell a pénz?

Kisari Károly elnök fiatal apa, akinek egyik tizenhárom éves kislánya Down-szindrómával született. Az egyesület Nyíregyházán saját iskolát tart fenn, hogy segítse a downos és más értelmi fogyatékossággal élő gyerekeket, felnőtteket és családjukat. Célja, hogy a természet mostohagyermekei is aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú, integrált tagjaiként.

Éppen 15 évvel ezelőtt hozták létre a Down Egyesületet az érintett családok, hogy egész életen átívelő, egymásra épülő programokat dolgozzanak ki az ellátottak számára, továbbá teljes esélyegyenlőséget teremtsenek nekik a társadalomban. Jelszavuk: „Ha egyszer megismersz, örökre megszeretsz!”

Mert ezek a gyerekek különösen kedvesek, ragaszkodók és szeretni valók. Orvosok állítják: mivel a terhesség korai szakaszában már kiderülhet a szindróma, sok kismama ennek ellenére vállalja gyereke világrahozatalát.

A Down Egyesület a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházzal együttműködésben gondoskodik a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek teljes szűréséről és a tanácsadásról. Két évvel ezelőtt megnyílt az 0-5 éves gyerekek és családjaik számára a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum, amely a „többségi” gyerekekkel közösen integrált játszóházként, táborhelyként és programhelyszínként működik. Az egyesület 13 millió forinttal támogatta a Csodavár ingatlanának megvásárlását és felújítását. A „Mindenkinek becsengettek” című programban 4–14 éves, enyhe vagy súlyos fogyatékkal élő, sajátos nevelésű gyerekeket visznek a többségiek iskoláiba, óvodáiba egy-egy foglalkozásra vagy tanórára. Kisari elmondta: most a Labirintus képességfejlesztő ház felépítésén dolgoznak, ahol ezek a csemeték 10 éves korig a többségi gyerekekkel együtt játszhatnak.

ef Zámbó István és a gyerekek műve.Az ENSZ által ajánlott down-világnapon a többségi és fogyatékkal élő gyerekeket vidám programokkal szórakoztatják. Az ötödik alkalommal, az idén is a Vígszínházban ezer főt fogadnak játékra, előadásra, a színház művészei pedig önkéntesként vesznek részt ebben. Sok gyerek és szülője először látott belülről színházat. Az épület karzatát ilyenkor festőműhellyé alakítják át, ahol a gyerekek közösen alkothatnak a legjobb kortárs festőművészekkel, mint Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Tibor, Tóth József, Wahorn András és mások.

Ma negyedszer tartottak árverést az elkészült művekből. Az adományokat a korai fejlesztő centrum terápiás eszközeinek korszerűsítésére fordítják.

A Down Egyesület állami támogatást nem kap, viszont mintegy ötven cég és sok magánember támogatja a munkáját, köztük az Ablon Alapítvány vagy a KOGART-ház is. Igyekeznek pályázatokon nyerni, valamint idén szeptemberben először rendezték meg a Down Wind Regatta vitorlásversenyt Balatonfüreden. Sikerén felbuzdulva, ezután minden évben megrendezik. A nevezési összegekből a Down Baba programot támogatják.

 

 

Címkék