Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tőzsdeverseny: 1300 középiskolás induló

Tőzsdeverseny: 1300 középiskolás induló
Infovilág

A gazdasági ismereteket felmérő, játékos vetélkedő online tesztfeladatokból és a világ húsz tőzsdéjén folytatódó kereskedésből álló kérdésekből országos selejtezősorozatokkal kezdődik, a legjobbak pedig a februári döntőn személyesen mérkőznek meg egymással. Az idén összesen 425 csapat nevezett három-három játékossal. A nevezések szerte a Kárpát-medencéből érkeztek, Romániából huszonegy, Szerbiából kilenc, Szlovákiából két csapat jelentkezett, azaz a határon túlról összesen 32 csapat vesz részt a játékban; számukra különdíjat, magyarországi utazást is meghirdettek a szervezők.

Martin Hajdú György.„Alapítványunk célja a versennyel, hogy a magyar társadalomban az eddiginél magasabb szintre emeljük a pénzügyi tudatosságot, a befektetési jártasságot” – mondta Martin Hajdu György, a KEBA kuratóriumi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Rámutatott, hogy a tőkepiacok, a pénzügyi folyamatok megértése korántsem csak azoknak fontos, akik a jövőben brókerként szeretnének érvényesülni, vagy pénzügyi-gazdasági területen elhelyezkedni. „Szinte mindannyian naponta, havonta hozunk sokszor életbevágóan fontos pénzügyi döntéseket, a társadalom jórésze mindezt kellő ismeret és hozzáértés nélkül teszi meg. Segíteni kell, hogy a középiskolából ne pénzügyi analfabéták lépjenek ki, akik egy diákhitellel vagy befektetésekkel kapcsolatos döntést sem képesek kellő alapossággal átgondolni” – hívja fel a figyelmet a kuratóriumi elnök, aki abban is bízik, hogy a fiatalok által elsajátított szakismeret a diákok közvetítésével átszivárog a szülők, nagyszülők világába is.  

A szórakoztató gazdasági játék alkalmával a fő cél az értékpapír-piaci ismeretek átadása, az érdeklődés felkeltése, és nem a kíméletlen küzdelem. Az országos döntő napja látványos és mozgalmas esemény, ahol a csapatok kemény küzdelmet folytatnak. Az Erste Befektetési Zrt. szakmai partnerségével megvalósuló versenyen neves pénzügyi (Budapesti Értéktőzsde, KELER) és informatikai cégek (Lenovo) értékes tárgynyereményei mellett a legjobbnak bizonyuló csapat tagjai részt vehetnek a Közép-európai Brókerképző Alapítvány szervezésében azon a 100 órás tőzsdei szakvizsga-felkészítő tanfolyamon, amelynek sikeres elvégzése után pedig a nyílt tőzsdei kereskedésben is.

A Közép-európai Brókerképző Alapítványt 1991. július 31-én hozta létre öt független szervezet: az Alkuszszövetség, a Budapesti Értéktőzsde, a Magyar Értékpapír-kereskedők Szövetsége, a Nemzetközi Bankárképző Központ, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az alapítvány életre hívását indokolta, hogy a hazai néhány száz fős értékpapír-kereskedő társadalomnak szüksége volt olyan szervezetre, amely az oktatási igényeit kielégíti, finanszírozza, külföldi intézményekkel kapcsolatot tart fenn és tananyagot fejleszt. Az alapítvány alapvetően oktatási, ismeretterjesztési célok elérésére, az értékpapírpiac fejlesztésére és a magyarországi tőzsdei tevékenység színvonalának további emelése végett jött létre.

Címkék