Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Számítógépes férgek 25 év óta – gyerekek veszélyben

Számítógépes férgek 25 év óta – gyerekek veszélyben
Infovilág

Sokféle nevezetes féregprogram bukkant fel azóta, ilyenek voltak például a Loveletter, SirCam, a gépeket újraindítgató Blaster, Slammer vagy más néven Zaphire. Ne felejtkezzünk el a közeli múlt kártevőiről se, például a Stuxnet féreg politikusok megrendelésére készült szabotázsalkalmazás volt, amely ipari környezetben urándúsító centrifugák fölött volt már képes átvenni a vezérlést.


A Sicontact október havi víruslistáján – ahol továbbra is a mentési állományokat veszélyeztető Win32/Bundpill féreg vezet – három férget is találhatunk, közülük a hetedik helyen szereplő Conficker lehet mindenki számára leginkább ismert. Földrajzi térségenként változó mértékben észlelték a jelenlétét. Tulajdonképpen alacsony aktivitással évek óta mindenhol felbukkan még, ám az utóbbi időszakban Dél-Amerikában, illetve Mongólia, Üzbegisztán, Kazahsztán területén jelentkezett különös intenzitással.

A víruslista további részében nagy változások tulajdonképpen nem történtek ebben a hónapban, mindössze a Win32/TrojanDownloader.Small feltűnése okozhat némi mozgást a listán. E trójai fő célja további kártékony kódokat letöltése az internetről a már megfertőzött számítógépre. A kártevőcsalád első változatai már 2005 óta ismertek, és azóta is folyamatosan jelennek meg belőle új és újabb verziók, ezúttal már a három betűvel jelölt .AAB alváltozatnál tartanak a kártevőelemzők.

Az ESET Global Trends Report e havi kiadásában a bankok nevében érkező adathalász-próbálkozásokra figyelmeztetnek. Sokszor tapasztalható, hogy a levelek látszólagos feladói még arra sem veszik a fáradságot, hogy valamilyen épkézláb, hivatalosnak tűnő címről küldjék az e-mailjeiket. Így a gondosabb csalók azért próbálnak "info@lloydsbank.mobi", "onlineservice@nationwide.com" vagy "secure@lloydsbank.mobi" feladót feltüntetni, a pancserebbek Yahoo-, Hotmail- vagy Gmail-címről indítják phishing-kampányaikat. A levelekben aztán már több fantázia van, például elnézést kérnek egy állítólagos sikertelen utalás miatt, amelyet azonban kijavíthatunk a mellékelt linkre kattintva... Bankolni, hivatalos ügyeket intézni továbbra is csak a kézzel begépelt URL-ről vagy a könyvjelzőnkből előhívott oldalról belépve érdemes elvégezni, és sohasem kéretlen levelek linkjein keresztül.

Igen fontos és megkerülhetetlen téma a gyermekek számítógépes biztonsága. Sajnos, a tapasztalatok azt mutatják, az internetes zaklatások nemcsak külföldön, de idehaza is gyakoriak, így minden szereplőnek meg kell tanulnia, miként viselkedjék ilyen helyzetekben, illetve hogyan segítsünk, ha valaki  cyberbully-áldozatt válik.

Az okoseszközökön folyamatosan újabb és újabb átveréseket eszelnek ki, legutóbb egy kéretlen hirdetés formájában jelentkező hamis antivírus jelent meg: ha valaki lenyomja az "OK" gombot a futtassunk egy keresését a mobilon linkre, horribilis összegű emelt díjas szolgáltatásra iratkozik fel, amelyen akár 15–20 ezer forintot is felszámolnak az ilyen „szolgáltatásért” havonta.

Az ESET sokmillió használó jelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2013 októberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban:

1. Win32/Bundpill féreg

2. INF/Autorun vírus

3. Win32/Sality vírus

4. HTML/Iframe.B.Gen vírus

5. HTML/ScrInject trójai

6. Win32/Dorkbot féreg

7. Win32/Conficker féreg

8. Win32/Ramnit vírus 

9. Win32/TrojanDownloader.Small trójai 

10. Win32/Qhost trójai

Címkék