Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Személyes, céges, bizalmas adatokat tartalmazó dokumentumok a hulladéktelepen

Személyes, céges, bizalmas adatokat tartalmazó dokumentumok a hulladéktelepen
Infovilág

A papír alapú adathordozók megsemmisítésére szakosodott amerikai Fellowes cég kezdeményezte a papírhulladék-telepen a böngészést a „Védje adatait!” programja részeként – a kis és közepes vállalkozások figyelmét felhívandó a „nagyvonalú” iratkezelés, az adatlopás veszélyeire. Miként a mai sajtóesemény házigazdái, Kiss Katalin, a Szinapszis kutatásvezetője, Kreutz László, a magyar Fellowes egyik igazgatója és dr. Halász Bálint (Bird & Bird) információ-technológiára és adatvédelemre szakosodott ügyvéd beszámoltak róla, 200 vállalkozás megkérdezése után csaknem „megnyugtató” válaszokat gyűjtöttek össze – persze ez csak statisztika. Kiderült ugyanis, hogy „a cégek 91%-a elégedett a gondjaira bízott adatok és iratok kezelésével és nem tart az adatlopástól”. Csakhogy hatodát már érte kár – a minden bizonnyal mégsem elég szakszerűen és körültekintően – óvott adatvesztés (értsd: adatlopás!) miatt. Már csak azért is előfordulhatott ilyesmi, mert a cégek negyedénél semmiféle előírás sincs az iratok kezelésére.

A papírkosarak tartalmát elemző Fellowes/Szinapszis kutatás legfontosabb fizikai eredménye: az átböngészett 763 kilónyi, elsősorban irodai papírhulladéknak kis híján a negyede (173 kg) tartalmazott adatlopásra alkalmat adó szövegeket, számokat, neveket; a 173 kilónyi „érzékeny hulladék” nagy részét (135 kg-t), kilenc vállalat produkálta.

Az adatvédelemmel foglalkozó jogász, dr. Halász ügyvéd valamennyi leletcsoporthoz fűzött megjegyzést. Kommentárjainak lényege: a szemétre vetett adatok eltulajdonítása és felhasználása súlyos anyagi, erkölcsi károkat okozhat eredeti tulajdonosuknak, kezelőjüknek. Bizonyos esetekben bűncselekményként is minősíthető a „nagyvonalúság”. A szakember hangoztatta, hogy a magyar jogrend figyelme egyelőre nem terjed ki a hanyag iratkezelés szankcionálára, ekként csak remélhető, hogy a jogalkotó előbb-utóbb az adatkezelés és -védelem ilyetén körülményeit is törvénybe foglalja.

Tekintettel arra, hogy a kutatás részvevői nem szeretnének törvénysértést elkövetni, az általuk föllelt és érzékeny, mi több, céges bizalmas és akár titkos adatokat tartalmazó dokumentumokat nem hozhatják nyilvánosságra, nem nevezhetik meg a szereplőket. A tényeket dokumentálandó, ám a szereplőket névtelenségben tartva a sajtóeseményen számos jellemző példát soroltak föl. (A részletekért tessék ide kattintani!)

Csupán néhány lelet: bizonyítványok, személyiigazolvány-másolatok, pályázatokhoz kért önéletrajzok fényképpel és a pályázatok értékelésével, ingatlanbecslések, telefonos híváslisták, komplett EU-s pályázatok, sőt, családok teljes iratanyaga bankszámla-kivonatokkal, orvosi papírokkal együtt…

A jogász a többi között elmondta, hogy a hulladékban föllelt, a sajtóesemény helyére szállított, távolról megtekinthető iratok jó része „nem csupán üzleti kémkedésre vagy identitáslopásra ad kiváló lehetőséget, hanem a bizalmas információk hanyag kezelése komoly jogi szankciókkal is járhat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hasonló esetben szabott már ki 10 millió forint összegű bírságot, amelyet a bíróság is jóváhagyott. Emellett potenciális kockázattal járhatnak az érintett magánszemélyek által kezdeményezhető perek, amelyek a reputáció-veszteségen túl kártérítést is vonhatnak maguk után. A személyes iratok hanyag kezelése akár büntetőjogi következményekkel járhat, ez esetben az ügyvezetőket, illetve más felelős személyeket akár kétéves szabadságvesztés büntetés fenyegetheti…” 

Fontos tudnivaló, hogy jövő márciustól az érintett magánszemélyek ráadásul sérelemdíj formájában is igényt tarthatnak kártérítésre, nem beszélve arról az erkölcsi vagy anyagi kárról, amit egy felelőtlenül, megsemmisítés nélkül kidobott irat okozhat, ha illetéktelen kezekbe kerül.

Az adatkezelés felelősségét és az adatvédelem fontosságát illusztráló sajtóesemény látványos zárásaként a bizonyítékul a helyszínre szállított sok tízezer oldalnyi iratot mindenki szeme láttára ledarálták a Fellowes cég által gyártott és az egész világon forgalmazott megsemmisítő gépekkel. Egy részüket vékony csíkokra vágták, más részét papírgranulátummá változtatták.

Ennél alaposabb munkát legföljebb tűz végezhet…

(Németül tudó olvasóink számára ajánljuk a Der Spiegel minapi beszámolóját arról, hogy a kieli egyetemi klinika egyik részlegének költözése után ugyancsak kényes, személyi adatok sokaságát tartalmazó iratok maradtak őrizetlenül a régi helyen emberi szövetminták sokaságával együtt. A cikk Brisante Funde: Uni-Klinik Kiel ließ beim Umzug auch Arztbriefe liegen itt elérhető, tették kattintani!)

Címkék