Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MKB-ösztöndíjprogram: sokszoros túljelentkezés – pártolt tehetségek

MKB-ösztöndíjprogram: sokszoros túljelentkezés – pártolt tehetségek
Infovilág

Ma délben újabb tizenkét gyermeknek adták át az ösztöndíj folyósításáról szóló szerződést, ami mindaddig érvényes, amíg tanulmányi eredményük legalább 4,5. Ha netán a bizonyítványuk romlik, figyelmeztetik őket, és ha ennek ellenére sem szedik össze magukat, akkor megvonják tőlük az ösztöndíjat – derült ki a mai rendezvényen. A bank nevében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar tagozata gondoskodik az ösztöndíjasok kiválasztásáról.

Gordon Eszter felvételén középütt Lévai Anikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagja, tőle balra dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, jobbján Simák Pál, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója Legfelül balra az első Kerékgyártó Tímea, végzett okleveles mérnök-informatikus és (Simák Pál mellett jobbra) Bodri Máté, okleveles régész, valamint a ma MKB-ösztöndíjassá fogadott gyermekek (ábécé-sorrendben): Bódi Dorina, Ezüstszegi Alexandra, Hadobás Titanilla, Heiter Evelin, Jakab Orsolya, Miklós Leó, Mohai Marietta, Peresztegi Hanna Dorina, Somogyi Rebeka, Rácz Szabó Anna, Szántó Zita, Varga Éva.

Azoknak a családoknak a sarjait illetheti meg személyes pályázat alapján a stipendium, amely famíliákban nem haladja meg az egy személyre jutó jövedelem a 46 ezer forintot, és netán hátrányos életkörülmények között él a tehetségesnek látszó gyermek. Külön jó pontnak számít a személyes törekvés, szorgalom, a részvétel különórákon, tanulmányi versenyeken, valamint az idegennyelv-tanulás.

Az első években húsz lányt és fiút segített ösztöndíjjal a pénzintézet, napjainkban már százan vannak a szerencsések, és minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. Igaz, hatan – azért, mert nem sikerült teljesíteniük az ösztöndíj-feltételeket – az idén lemorzsolódtak, kimaradtak a juttatásból. További két hely pedig azért üresedett meg, mert egy lány és egy fiú – az MKB segítségével is – megszerezte az első diplomáját. Ekként most nyolcuk helyére újak léphettek.

A lehetőségre mintegy száz érvényes pályázat érkezett az Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz. Miként Edvi Péter elnök elmondta, nagyon nehéz volt a döntés és a nyolcak kiválasztása, valamennyi diák – kis- és középiskolás – remek emberke, aki mind megérdemelné a támogatást, ha lenne rá elegendő anyagi fedezet. (Ne feledjük, hogy például a különféle különadók miatt a pénzintézetek sincsenek rózsás helyzetben, a vállalásaikat viszont igyekeznek teljesíteni.)

Az első MKB-ösztöndíjas 2007-ben vehette át a diplomáját, azóta „a végzett diákok klubjának” tizenkilenc tagja van. Velük e klub formájában tartja a kapcsolatot a bank.

Kerékgyártó Tímea és Bodri Máté.Gyakorlatilag mindent képes elintézni az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, ha gyerekekről, fiatalokról van szó, ám egyáltalán nem biztos, hogy munkát is tud adni, szerezni. Főleg olyan szakmában, amelyik egyiküknek sem vág a profiljába – derült ki abból a beszélgetésből, amelyet a bank frissen végzett két ösztöndíjasával folytatott a krónikás.

Kerékgyártó Tímea okleveles mérnök-informatikusnak szerencséje volt, napjaink talán legkeresettebb hivatását választotta, és végzés után nyomban talált munkát: az egyik hazai „szoftverkovács” cégnél alkalmazás-fejlesztőként dolgozik. Elégedett, sőt örül, hogy itthon helyezkedhetett el, elvégre hazai pályán mégis csak könnyebb a „játék”, itt is megmutathatja tudását, tehetségét, szorgalmát. Különben is: e tulajdonságainak köszönheti a boldogulását gyermekkora óta, amikor mint egyenletesen kiváló tanulót, beválasztották az MKB-ösztöndíjasok közé.

Bodri Máté, aki búcsúzó ösztöndíjasként ugyancsak megkapta a banktól életre szóló emlékként azt a drága írótollat, amelybe – mint személyes ajándékba – bele vésték a nevét, régész diplomát szerzett. Állása azonban egyelőre nincs. Nem kapkodnak manapság az ilyen elvontnak látszó tudományág művelői iránt. Meg talán pénz sincs nagyon a régészeti kutatásokra, elvégre a stadionok aligha épülnek kelta, római vagy középkori maradványokra, az eddig kiásott leletek földolgozására pedig van idő bőven, életre szóló munkát ad a hivatását gyakorló régész, történész, muzeológus gárdának. Máté mindazonáltal bizakodik, hogy előbb-utóbb csak elhelyezkedhet, pályázik, és ha szerencséje leend, talán még egy újabb ösztöndíjat is sikerül kifognia…

A mai sajtónyilvános ösztöndíj-szerződés átadásakor az is elhangzott, hogy az MKB – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve – az idén már a tizenhetedik alkalommal rendezi meg a karácsonyi gyermekgálát az Operaházban. Az egész országból 1200, nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket lát vendégül egy előadásra; december 22-én délelőtt a Diótörő című mesebalett lesz műsoron. Eddig mintegy húszezer lány és fiú vehetett részt a bank jóvoltából az operaházi gálán.

Címkék